Rörmokare

Utbilda dig till rörmokare i Stockholm

Utbilda dig till rörmokare i Stockholm

För den som vill utbilda sig till rörmokare i Stockholm finns många möjligheter. Efter avslutad utbildning finns även goda chanser till jobb och yrket har en säker framtid. Vill man så kan man utbilda sig redan på gymnasiet eller via Komvux men vill man byta bana senare i livet finns även andra möjligheter att skaffa sig en utbildning för att kunna arbeta i branschen.

Gymnasieprogram

För den som tidigt i livet bestämt sig för att utbilda sig till rörmokare finns möjlighet redan när det är dags att söka gymnasium. Flertalet skolor i Stockholm erbjuder VVS- och fastighetsprogram, som dessutom med stor sannolikhet kommer leda till jobb direkt efter skolan.

Är man skoltrött efter grundskolan är det ett bra program att välja, just tack vare att det innefattar många delar med praktiskt arbete redan under skoltiden. När man sedan har jobbat i två år kan man genomföra en yrkesexamen och titulera sig som diplomerad VVS-montör, vilket motsvarar samma sak för vad som tidigare kallats rörmokare.

Komvux

Har man inte tidigare avslutat en gymnasieutbildning finns möjlighet utbilda sig till rörmokare via kommunal vuxenutbildning. Utbildningsperioden varar i 64 veckor innan man är färdig, och är upplagd med både teoretiska och praktiska övningar. Precis som med gymnasieprogrammet har man goda chanser till jobb så snart man gått ut med godkända betyg. För att ansöka till utbildning via Komvux krävs att man har avslutat grundskola eller motsvarande.

Via företag

Vissa företag inom branschen erbjuder själva att utbilda sina anställda med interna utbildningar, men det brukar även finnas möjlighet att gå som lärling för att lära sig yrket. Bor man i Stockholm och vill arbeta som rörmokare är det enklast att själv kontakta olika företag i staden för att fråga om det finns möjlighet till lärlingsplats.

Lärlingstiden varar olika länge men en fördel med den här utbildningsformen är att man får lön under tiden. Speciellt för detta är även att man måste göra en anmälan till VVS-branschens yrkesnämnd innan man kan börja.

Oavsett vilken utbildningsform man väljer kommer man ha en säker framtid eftersom det alltid finns en efterfrågan på duktiga hantverkare inom området. Jobbet är varierande och mestadels praktiskt, och man kommer i kontakt med många människor i form av både kunder och andra hantverkare.

Hedvig Nordström
Senaste inläggen av Hedvig Nordström (se alla)