Rörmokare

Det här är relining

Har du problem med avlopp och stammar hemma kanske du kommit i kontakt med ordet relining – utan att riktigt förstå vad det är. Det är, enkelt förklarat, en metod som används för att renovera avloppsstammar istället för att byta ut dom. Nedan kan du läsa mer om vad det är, hur det går till och när det är ett passande alternativ.

Mer om relining

Relining, rörinfodring eller stamrenovering – kärt barn har många namn. Oavsett vad man väljer att kalla det så innebär metoden att man lägger ett nytt skyddande lager i rörens insida. Det nya lagret består av plast och det finns två olika metoder:

  • Strumpmetoden
  • Lösplastmetoden

Så går det till

Relining verkar kanske krångligt och är givetvis inget man kan göra själv. Här krävs en skicklig yrkesman med rätt verktyg och utrustning. Med detta är det inte så svårt som det låter utan man för helt enkelt ner utrusningen i rören, där den nya beläggningen läggs. När plasten har torkat har nya rör bildats inuti dom gamla rören och därmed har man ökat på livslängden ett bra tag på slitna och otäta rör.

När passar det?

Relining är en bra metod i många fall – men inte i alla. Står du i valet och kvalet mellan att byta ut gamla och slitna stammar eller relina dom så kan det förstnämnda ibland vara bättre, även om det innebär ett mer omfattande arbete och ett betydligt högre pris. En renovering av stammarna ger nämligen inte något permanent resultat, och man kan heller inte göra det gång på gång eftersom flödet i rören blir sämre i takt med att beläggningen blir tjockare. En rörrenovering innebär alltså inte att man slipper stambyte.

Att genomföra en relining på väldigt gamla system som ändå snart behöver bytas ut är egentligen ingen större mening. Visst skjuter man problemet ett par år på framtiden men stammar behöver förr eller senare bytas ut ändå. Förvisso väljer både fastighetsägare och bostadsrättsföreningar att göra detta, just för att spara lite tid. Så när passar det då? Ett exempel är om man har stammar som är generellt sett är bra, men där vissa delar har återkommande problem. Ett annat tillfälle då metoden kan vara lämplig är kring områden där rören är svåra att komma åt och där det är lättare att renovera dom än att byta ut dom.

Senaste inläggen av Hedvig Nordström (se alla)