Rörmokare

Hur ofta behöver egentligen ett stambyte genomföras?

Att ett stambyte är något som många fastighetsägare drar sig för att ta tag i är knappast en hemlighet. Det är besvärligt och dyrt och dessutom tar det ganska lång tid. Den som väntar för länge riskerar dock att få vatten- och fuktskador i fastigheten så vet man att stammarna är gamla och dåliga finns ingen anledning att vänta. Men hur vet man egentligen det, och hur ofta är ett stambyte nödvändigt?

Stambyte behövs men hur ofta?

”Hur ofta?” är en av dom vanligaste frågorna som rör stambyte. Och svaret kan minst sagt uppfattas som luddigt, för det är nämligen mellan 30–60 år. Däremot så har tätskikt en livslängd på ca 30 år och därför kan det vara bra att ha det som utgångspunkt. När tätskikten behöver bytas ut, kan det vara smart att byta ut stammarna också.

Hur vet man att stammarna är bra eller dåliga?

Även om det kan vara svårt att säga exakt hur ofta man behöver genomföra ett stambyte så är det viktigt att man som fastighetsägare vet dess ålder, det vill säga när dom byttes ut senast. Även om livslängden kan variera mycket så kan det i alla fall ge en indikation. Det finns dock flera andra saker som kan vara tecken på att stammarna börjar bli dåliga. Det kan bland annat visa sig på följande sätt:

  • Läckage
  • Stopp som återkommer regelbundet
  • Dålig lukt som inte försvinner

När stammarna börjar närma sig eller har passerat 30 år har skicket ganska säkert hunnit försämras en hel del. Börjar man dessutom märka av ovanstående problem är det helt klart dags att göra något åt det.

Underhåll ökar livslängden

Den som underhåller sina stammar väl ökar också livslängden på dom. Inte minst så minimerar man risken för skador om man med jämna mellanrum låter göra rörinspektioner och stamspolningar. På så vis kan man mer eller mindre försäkra sig om att man har hela och fräscha stammar fram tills den dagen dom behöver bytas på grund av ålder.

Det är dock långt ifrån alla som har koll på hur rör och ledningar ser ut i sina hem och fastigheter men även fast dom har en lång livslängd och inte behöver bytas särskilt ofta så kan det vara bra att göra underhållet till en vana.

Gustaf Martinsson
Senaste inläggen av Gustaf Martinsson (se alla)