Målare

Fyra tips för en finare fasadmålning – grundarbetet

Fyra tips för en finare fasadmålning – grundarbetet

Målare i Stockholm och andra delar av landet har delat med sig av olika tips på nätet. Vi har tittat på vad de säger – och sammanställt några av tipsen här. För att få en lika fin fasad som grannen är det viktigt med gott förarbete, precis som med all annan målning. Vidare behöver man ta hänsyn till vilken färg som används och fasadens position. Läs mer nedan och därefter rekommenderas ett besök till www.målarenstockholm.se.

Gör en noggrann rengöring

En målare i Stockholm (eller snarare handlare) skriver om hur smutsiga fönstren kan bli när man inte har tvättat dem på ett tag. De poängterar att samma smuts som fastnar på fönsterrutorna också fastnar på fasaden. Av förklarliga skäl tvättar man kanske inte fasaden lika ofta som tvättar fönsterrutorna – så för många krävs en gedigen rengöring innan målningen kan sätta igång.

En bra början är att kontrollera om mögel eller alger har börjat växa. I sådana fall krävs ett särskilt medel som du applicerar på de drabbade områdena. Använd sedan en tvättborste som fästs på trädgårdsslangen. Högtryckstvätt bör undvikas.

Ha klimatet i åtanke

En annan målare i Stockholm skriver på sin hemsida att det svenska klimatet är hårt och kyligt större delen av året. Hårt väder och kyla påverkar givetvis fasaderna negativt – det sliter, helt enkelt. Såväl regn och snö som blåst och strålande solsken gör att husets yttre tar stryk.

När man väljer färg är det bra att ha klimatet i åtanke. För att förebygga behovet av en ommålning är det dock bäst att ta hand om och underhålla fasaden på rätt sätt, skriver denna målare i Stockholm. Det gör att behovet av upprustning minskar rejält. Väl vid ommålning understryker de att underarbetet är betydande.

Slarva inte med skrapningen

Samma målare i Stockholm menar att man inte bör slarva med skrapningen. Du behöver inte skrapa onödigt mycket – men det får inte bli för lite. En fasad som är dåligt skrapat kommer innebära att färgen inte fäster lika bra sedan. Det är alltså bara färgen som flagnar eller som sitter löst som behöver skrapas bort. All annan färg behöver du inte tänka på i det här skedet.

Bra att känna till är att den här delen av jobbet kan vara ganska tuff. Sätt små mål och ta en del av väggen i taget.

Charlott Blomqvist
Senaste inläggen av Charlott Blomqvist (se alla)