Ny

Kompost plast – eller trä?

Med en kompost kan hushålls- och trädgårdsavfall tas reda på och skapa fin jord som sedan kan användas i trädgården. Miljövänligt, ekonomiskt och ett litet steg mot självhushåll. Det går att bygga dessa i plast, metall eller trä. Vad är bäst och vad säger tester?

Kompostbehållare i plast

Kompostbehållare i plast är enkla att frakta, montera och använda. Plast är ett extremt flexibelt material utifrån att materialet kan formgjutas helt efter det behov som finns. De flesta större behållare som säljs i Sverige är just i plast. Det är även en av dessa som fått ”bäst i test” av exempelvis ICA kuriren.

…eller trä?

De som vill bygga sin egen behållare från grunden kommer troligtvis göra detta i träformat. Fördelen är känslan av att själv skapa samt att storlek och mått kan anpassas. Däremot bör man även komma ihåg att en kompostbehållare inte enbart är fyra väggar och ett lock. De som är byggda av plast är anpassade utifrån hur syre ska komma in samtidigt som skadedjur ska hållas ute. Det är funktioner som inte är lika lätta att uppnå om man bygger själv.

….eller kompost i imitation?

För att uppnå estetiken av trä men samtidigt funktionen av plast kan en kompost köpas som har trästruktur. Det är ”plankor” som monteras ihop likt ett pussel och som i färg och struktur har träliknande utseende.

Av metall

Det finns även produkter tillverkade av metall. Framförallt används metall i kompoststängsel som sätts ihop med märlor och skapar en enkel inhägnad där matrester och trädgårdsavfall kan läggas. Utifrån funktion är det stor skillnad mot en behållare:

  • Öppet för djur
    Smågnagare kan lätt ta sig in och lockas dit av matresterna. De som bor i ett tätbebyggt område rekommenderas därför inte att hälla matrester så öppet. Dessa modeller bör alltså bäst passa för trädgårdsavfall även om värmen och detta avfall även kan locka till bon för många smådjur.
  • Komposterande funktion
    En behållare är uppbyggd för att skapa en tydlig komposterande funktion. Det har inte ett klassiskt galler.

Vad ska väljas?

Vad som bör väljas beror alltså på vilken funktion som vill uppnås. Det avgör därmed även val av material mellan plast, metall och trä. Är det en effektiv kompost där även livsmedel kan läggas behöver den vara sluten och byggd så att syre hela tiden kan tillföras.

Gustaf Martinsson
Senaste inläggen av Gustaf Martinsson (se alla)