Bygg

Utnyttja utrymmet maximalt med en platsbyggd bokhylla

Något som många noterar är ett problem vid renovering, framförallt av äldre hus, är att interiöra utrymmen kan vara svåra att matcha med måtten hos fabrikstillverkade möbler. En enkel lösning för att maximalt utnyttja utrymmen som annars kan verka svåra att göra något med eller som ser nakna ut, är en platsbyggd bokhylla. Bokhyllor har fördelen att de får utrymmen att se mer beklädda och ombonade ut, samtidigt som de inte nödvändigtvis kräver att vara helt utfyllda. En bokhylla kan vara vacker såväl med som utan hundratals böcker.

Fördelar med platsbyggda bokhyllor

Den mest framstående möjligheten med en platsbyggd bokhylla, jämfört med en fabrikstillverkad, är naturligtvis att man själv kan avgöra dess utseende. Kanske vill man lämna ett avlångt utrymme i bokhyllans mitt för en exotisk växt, kanske vill man se till att få plats med så många böcker som möjligt. Chansen att göra ett tidigare outnyttjat utrymme till ett förvaringsutrymme är en annan idé som kan bli verklighet i och med flexibiliteten vid platsbyggnation. Vidare finns idag i princip obegränsade möjligheter och val vad gäller olika sorters träslag och färger, vilket gör att varje platsbyggd bokhylla är unik och utgör i sig självt ett samtalsämne.

Viktigt att tänka på

Oavsett om man har tänkt att fylla sin platsbyggda bokhylla med enbart böcker, eller prydnadssaker, växter och foton, vill man självklart att det ska vara en smakfull detalj som lyfter rummet. Därför är det viktigt att på förhand tänka igenom:

  • De mest framstående delarna av bokhyllan – vad, om något, ska sticka ut och fånga ens uppmärksamhet när man går förbi?
  • Mått och utrymme som krävs för de specifika föremålen som kommer att pryda bokhyllan.
  • Symmetri eller lekfullhet – vad passar med resten av rummets eller husets inredning?
  • Belysning. Hur kommer bokhyllan att vara upplyst? En möjlighet är att installera spotlights i några av hyllplanen om inte rummets belysning är tillräckligt.

Ett avslutande tips är att göra en skiss på papper över hur man föreställer sig att slutresultatet ska se ut. Oavsett om man överlåter arbetet till en snickare eller åtar sig uppdraget själv, är det bra att ha en plan att hänvisa till under arbetets gång. På så sätt ökar chansen att den platsbyggda bokhyllan blir en succé.

Gustaf Martinsson
Senaste inläggen av Gustaf Martinsson (se alla)