Bastu

Hur man bygger en bastu – Bastubygge

Bygga egen bastu – Hur gör man?

En bastu i hemmet är ett isolerat rum eller en konstruktion som värms upp med gas, ved eller elektricitet. Att sitta eller ligga i en bastu kan hjälpa till med ömma muskler, göra sig av med gifter och lindra stress. Bygg en hemmabastu så kan du njuta av alla fördelar i fullständig avskildhet. Oavsett om du funderar på hur du ska bygga en bastu från grunden eller funderar på att köpa en redan tillverkad inomhusbastu ger den här guiden dig den grundläggande information du behöver, från att välja en plats till att välja rätt tillbehör samt hur varmt du skall ha i din bastu.

Olika typer av bastu

Bastur finns i olika typer som främst baseras på den värmekälla som används. De vanligaste är torrbastu, ångbastu och den relativt nya infraröda bastun.

 • I en torr bastuugn värms speciella stenar upp för att ge önskad temperatur. Ofta hälls vatten på stenarna med jämna mellanrum för att befukta luften.
 • I en turkisk bastu eller ett ångbad kombineras värme och vatten för att avgifta kroppen både inifrån och ut.
 • En infraröd bastu stimulerar kroppens naturliga svettningsförmåga. Den djupa värmen slappnar av och tonar musklerna, särskilt efter hård träning.

Bastubygge

Var kan man bygga en bastu?

När du funderar på hur du ska bygga en bastu hemma ska du först bestämma dig för om den ska vara inomhus eller utomhus. Inomhusbastur kan skapas genom att bygga om ett förvaringsskåp eller ett litet badrum. Så länge du har tillgång till 120v för din bastuugn eller infraröda lampor kan du också bygga en bastu från grunden i en källare, ett garage eller till och med på en vind. Bastu med elektrisk bastuaggregat och infraröd bastu är bäst för inomhusbruk.

Inomhus eller utomhus?

Utomhus kan en bastu läggas till på ett däck eller en veranda, eller så kan den vara en separat konstruktion. Träeldning och ångalternativ är idealiska för utomhusplatser. Här är några saker att veta om hur man bygger en bastu utomhus:

Använd en solid och jämn grund. Välj trä eftersom betong eller andra kalla ytor kan påverka uppvärmningen.
Välj ett område som är skyddat från väder och vind för att undvika vattenskador på konstruktionen eller bastuaggregatet. Se till att det finns god dränering om du installerar en ång- eller våtbastu.

Tips: Anlita en licensierad elektriker för alla ledningar.

Att välja bastuaggregat för hemmet

Det finns bastuaggregat i trä, elektriska bastuaggregat och gasbastuaggregat. De har vanligtvis uppvärmda stenar eller klippor som man kan hälla vatten på. En annan värmekälla är infraröda lampor, som är kända för att producera genomträngande värme. Elektriska bastuaggregat är lättast att använda och mest populära.

Du kan ha en bastu med keramisk värmare eller en bastu med kolvärmare. Keramisk bastu värmer upp hela utrymmet till 150 grader men det kan finnas varma punkter. En kolsyreaggregat värmer rummet jämnt och är bättre på att värma upp kroppen.

Bästa träslaget för en bastu i hemmet

Bastuaggregat kan nå temperaturer på 150 grader eller mer. När du bygger en bastu behöver du ett barrträ som är flexibelt och som inte lätt skadas av fukt eller vrids av värme. De mest populära valen är bastur av cederträ. Cederträplankor har ett vackert utseende, en behaglig doft och förblir tillräckligt svala för att man ska kunna sitta bekvämt på dem. De är också antibakteriella och svampdödande. Andra toppval av bastuträ är poppel, basswood och hemlock. Både basswood och poppel är hypoallergena och praktiskt taget luktfria. Hemlock är ett budgetvänligt val.

Val av bastustorlek för hemmet

Storleken på den bastu du bygger beror på antalet användare, värmesystemet och antalet bänkar du vill ha. En övre och nedre bänk är ett vanligt val. Medan den övre bänken är till för att sitta och ligga, används den nedre bänken främst som en avkylningsplats. Komfort och jämn temperatur är viktigt för upplevelsen, så det finns några få tumregler att följa:

Några tumregler för ny bastu

 • En typisk bastu kan vara så stor som 8 fot gånger 12 fot eller så liten som 3 fot gånger 3 fot. Ett mindre rum är lättare att värma upp och hålla varmt.
 • Låt varje person ha en sittplats på 2 fot eller en bänk på 6 fot för att ligga ner per person.
 • Den övre bänken bör vara cirka 18 till 24 tum bred och 36 tum hög, medan den nedre bänken bör vara 18 tum hög.
 • Fönster eller en glasdörr gör att bastun känns mer öppen.

Tips och tillbehör till bastu

De två grundläggande nödvändigheterna för en fantastisk bastuupplevelse är snabbtorkande turkiska handdukar och en bekväm sittplats. Du kan lägga till en spabänk eller stol om din bastu inte levereras med en sådan. För att göra din bastuupplevelse mer avkopplande:

 • Fyll en hink med vatten. Vattnet kommer att avdunsta och göra den varma torra luften behaglig. Om din bastu har uppvärmda stenar behöver du också en långskaftad doppare för att hälla vatten på stenarna.
 • Placera en termometer i närheten av den uppvärmda bastun så att du inte överhettas.
 • Använd en timer för att se till att du inte överdriver.
 • Häng upp doftande örter, lägg dem i din vattenhink eller placera dem direkt på de uppvärmda stenarna.
 • Om du använder en diffusor för eteriska oljor, välj en som är gjord för att motstå fukt och värme.
 • Använd kuddar och ryggstöd med ett naturligt fyllmedel och ett tvättbart överdrag. Se till att tvätta dem ofta.
 • Installera ett vattentätt ljudsystem för lugnande musik.

Bygga ny bastu

Nu vet du absolut mera om hur du skall gå till väga när du skall bygga en ny bastu. Det finns så mycket glädje att erhålla när din nya bastu väl är på plats, så se till att du väljer rätt bastu, rätt storlek samt den sorts bastu du föredrar. Lycka till med ditt bygge av ny bastu!

Gustaf Martinsson
Senaste inläggen av Gustaf Martinsson (se alla)