Bastu

7 typer av bastu hemma – Välj hemmabastu

Med en hemmabastu kan du återskapa en avkopplande spa-upplevelse. Från finsk bastu till ångbastu med mera, här är en titt på de sju viktigaste bastutyperna. Skall du köpa ny bastu är det absolut bra att du läser inlägget där vi jämför de olika sorters bastu som finns på den svenska marknaden. Att få koll på tex hur varmt man skall ha i en bastu är ju avgörande för vad man kommer välja. Här ser du lite mer ingående hur du själv kan bygga en bastu.

Lista på olika bastusorter till hemmet

  • Ångbastu
  • Infraröd bastu
  • Vedeldad bastu
  • Bärbar bastu
  • Elektrisk bastu
  • Rökbastu
  • Duschbastu

Bastu Hemma – Vilka sorter finns det?

Om tiden som du tillbringar med att svettas i en bastu är din favoritdel när du besöker ett spa, kan det vara dags att ta med dig denna upplevelse av välbefinnande och avkoppling in i ditt hem. Från att lindra ömma muskler till att förbättra cirkulationen och andningen och avstressa är en bastu i hemmet en investering i ditt välbefinnande. Och för bastuälskare är det den ultimata lyxen.

Om du har utrymme – inomhus eller utomhus – och är säker på att du kommer att använda bastun tillräckligt ofta för att rättfärdiga kostnaden, finns det en bastu för dig. Här är en översikt över de viktigaste typerna av bastur som lämpar sig för installation i hemmet.

Obs: Om inget annat anges ingår inte professionell installation i de angivna priserna, som kan lägga till mellan 7000 – 1 5000 till din slutresultat. Om du behöver el- eller VVS-arbete ska du räkna in kostnaderna för att anlita dessa hantverkare också.

Vedeldad bastu

En traditionell vedeldad bastu, även kallad finsk bastu, är en ”torr” bastu, vilket innebär att det är låg eller ingen luftfuktighet inuti. Den drivs av en eld i en vedspis som värmer stenar som i sin tur värmer det lilla, träklädda basturummet. Kaminen värmer upp bastun till mellan 140 och 200 grader F. Med den nödvändiga hink och stekspade som ingår i varje bastu hälls små mängder vatten över stenarna för att skapa ånga.

En vedeldad bastu lämpar sig bäst för utomhusbruk och för ett enfamiljshus i ett obebyggt område där röken inte stör grannarna. Räkna med att betala omkring 3 000-4 000 dollar för en grundmodell.

Bastu hemma

Elektrisk bastu

En elbastu upplevelse liknar en vedeldad bastu, förutom att det inte finns någon eld att elda. Kaminen och stenarna värms upp med elektricitet. Vatten kan fortfarande hällas över stenarna för att skapa ånga.

Elektriska bastur är utmärkta för stadsområden där vedeldade versioner inte är lämpliga, och de kan installeras inomhus. Ett exempel är detta kit för elektrisk bastu för tre personer kostar ca 40 000. Du kan också hitta större elektriska bastur för utomhusbruk, till exempel den här roliga fyra personers designen med fat för fyra personer ca 45 000. De har ett liknande pris som vedeldade bastur, med en genomsnittlig kostnad på 30 000 – 35 000.

Infraröd bastu

Bastupurister anser inte att infraröda bastur är den riktiga varan. Men för dem som vill ha fördelarna med en bastu utan den höga värmen kan infraröd bastu vara rätt väg att gå.

I stället för att värma upp luften värmer infraröda bastur kroppen direkt, vilket innebär att du får samma fördelar som en bastu i en mindre varm och mer tolerabel miljö. Infraröda bastur kan installeras inomhus och är dessutom billigare, med en startpris på cirka ca 13 000 för en kompakt modell för en till två personer som du monterar själv.

Rökbastu

Här är en typ av bastu som du sannolikt inte kommer att stöta på ofta, även om förespråkare av traditionella finska bastur säger att detta är den mest autentiska. Rökbastu har varken en kamin eller en skorsten. Istället byggs en eld upp under en stenhög. När stenarna har värmts upp och elden slocknat vädras röken ut ur bastun och bastusessionen kan börja. Du kanske måste åka till Finland för att uppleva en sådan här!

Ångbastu

Ångbastu kallas också ångbasturum, turkisk bastu eller hammam och använder fuktig värme som härrör från kokande vatten som släpper ut ånga i kammaren. Ångbastu är vanligtvis helt klädda med keramiska plattor eller någon annan icke porös yta. Deras varma, ångande luft – vanligtvis runt ca 45 grader – sägs vara särskilt välgörande för andningsorganen.

Ångbastu kostar i genomsnitt mellan 40 000 – 60 000. På grund av fukten, luftfuktigheten och risken för mögel installeras den här typen av bastu bäst av ett proffs, så räkna med dessa extra kostnader.

Duschbastu

Kombinationer av dusch och bastu. Om du älskar ångande värme men inte vill lägga till en skrymmande bastu i husets inre kan en dusch-bastu-kombination vara den bästa lösningen. Med denna kan du omvandla ett befintligt duschutrymme till en ångdusch eller ångbastu. Du kan fortfarande använda det bara som en dusch eller med de extra ång- och värmefunktionerna.

Det finns ett antal alternativ för dessa kombinationer, från ångduschar för två personer ca 40 000 till lyxmodeller med bubbelbadkar ca 60 000. Det finns till och med modeller som kombinerar torrbastu med ångdusch ca 50 000. Om du inte är en erfaren gör-det-självare inom VVS föreslår vi professionell installation.

Bärbar ångbastu

Om du bara vill få fötterna blöta – förlåt, vi kunde inte motstå! – i ångbastuernas värld, kan du överväga en billig, bärbar ångbastu, från 1500. Dessa enpersons bastuaggregat med mjuka sidor ser lite fåniga ut; du sätter dig ner i dem och ditt huvud sticker ut ur toppen. Men de erbjuder fördelarna med en ångbastu utan den kostnad eller det åtagande som en vanlig ångbastu innebär.

Välj rätt hemmabastu

Nu har du fått en bättre koll på vilka olika sorters bastu det finns att köpa till hemmet. Man lär välja den typ av bastu, som man trivs med och som passar plånboken samt vilken bastu som får plats i ditt hem. Det är individuellt vad du väljer såklart och vi önskar lycka till med ditt val av ny bastu!

Finn Ivarsson