Konstruktion

Därför investera i båtlyftar

Tycker du, precis som många andra båtägare, att vinterförvaring av båten är ett tråkigt och jobbigt arbete? Eller vill du helt enkelt kunna förvara din båt på ett tryggare och säkrare sätt? Genom att investera i båtlyftar kommer båtägandet att bli betydligt mer okomplicerat och roligt. Men vad är en båtlyft, vad kostar en sådan och varför är det en smart investering?

En båtlyft är en anordning som antingen fästs i en brygga, bergvägg eller på sjöns botten. Det finns flera typer av båtlyftar, både varianter som sänker ner båten genom pontoner som vattenfylls, eller som fylls med luft för upptagning. Andra varianter är hydrauliska båtlyftar som istället förankras på sjöns botten och som genom hydraulik lyfts och sänks genom en fjärrkontroll. Den här varianten är otroligt populär och beror på mycket på bekvämlighetsaspekten. Du sänker eller höjer upp båten på cirka 40 sekunder. När liften är i nedsänkt läge märks den inte av, vilket är bra för dig som inte vill påverka utsikten. Varje gång du kommer hem efter en dag på sjön är det bara att parkera båten i lyften, hissa upp den med fjärrkontrollen och bekvämt kliva av i brygghöjd.

Smart för vinterförvaring

Istället för att krångla med upptagning och transport varje år, samt dyra förvaringskostnader, kan du med en hydraulisk båtlyft endast höja upp båten och förvara den vid bryggan. Det är svårt att stjäla en båt på en båtlyft, vilket är bra ur stöldsynpunkt. Andra fördelar med att investera i båtlyftar är:

  • Du slipper bottenmåla båten eftersom du förvarar den i upphängt läge utan risk för tillväxt av havstulpaner och alger.
  • Båten blir svårare att stjäla.
  • Båten riskerar inte att absorbera vatten (vanliga plastbåtar absorberar upp till 10 % av sin egen vikt).
  • Det blir betydligt enklare att lägga till.
  • Du skyddar båten mot slitage orsakat av vågskvalp, vind och svall.
  • Du slipper lägga dyra pengar på varvskostnader.
  • Du förlänger båtsäsongen eftersom du enkelt kan sänka ner eller upp båten beroende på hur vädret ser ut.
Charlott Blomqvist
Senaste inläggen av Charlott Blomqvist (se alla)