Fastigheter

Rengör taket effektivt – men glöm inte att…

Rengör taket effektivt med högtrycksspruta om det finns mossa eller annan växtlighet som ”bitit sig fast” på pannor eller plåt. Men kom även ihåg att behandla taket efteråt för att minimera risken att samma problem återkommer inom kort.

Steg 1 – Rengör taket effektivt

Svamp, mossa, grenar, mögel…. Listan kan göras lång med angrepp på ett tak som i längden kan påverka dess livslängd. Blir det exempelvis mossa kommer den att absorbera fukt och därmed utsätta taket för fukt under längre tid. Blir det mossa kan även annan växtlighet trivas som i värsta fall kan sprida sig till, och förstöra, undertaket.

Rengör taket effektivt för att få bort allt från de största grenarna till de allra minsta sporerna. Det är alltså viktigt att inte bara ta bort det som går att se med blotta ögat utan även göra rent ”på djupet”. Ofta används effektiva högtryckstvättar som är speciellt anpassade för takrengöring. Dessa kan hyras hos företag som hyr ut maskiner och verktyg till privatpersoner – alternativt anlitas ett företag som kommer till hemmet och genomför hela rengöringen och efterföljande behandling.

Steg 2 – Måla och behandla

Att rengöra taket är alltså bara ett första steg. Därefter är det viktigt att vidta åtgärder så att taket håller sig fint, rent och fräscht under en längre tid. Därmed behöver inte samma procedur genomföras på mycket lång tid.

  • Laga
    Om det är något som behöver renoveras på taket sker detta direkt efter rengöringen. Det kan exempelvis vara bra att se över vattenavrinningen så att detta sker effektivt. Att vatten blir stående kan vara mycket negativt för både tak och fasad.
  • Måla
    Ett fult och slitet tak behöver inte bytas. Anlita istället ett företag som rengör taket effektivt och sedan målar om det. Det är möjligt oavsett material och med ett brett utbud av färger och nyanser går det att skapa en känsla av ett helt nytt tak. Denna process är därmed betydligt billigare än att lägga ett nytt tag.
  • Vax
    Det finns även möjlighet att använda en vaxblandning som appliceras på taket efter att grundmålning har skett. Med vax bibehålls lyster, glansighet och hållbarhet på taket på ett helt annat sätt än annars. Det kan därmed liknas med hur vax används på bilar för att skapa ett skydd mot smuts och repor.
Senaste inläggen av Charlott Blomqvist (se alla)