Skog

När måste privatpersoner anlita företag för trädfällning?

En privatperson får ta ner träd på den egna tomten utan att något tillstånd krävs. Det finns därmed aldrig krav på att trädfällning måste ske av ett företag. Men det finns tillfällen då fördelarna är mycket stora….

Säkerhet för dig och dina grannar

 • Säkerhet för byggnader
  Är din villatomt så stor att trädet kan falla, hur som helst, utan att skada kan uppkomma på byggnader i närheten? Då är chansen större att trädfällning kan ske på egen hand. Finns däremot risken att trädet faller på en byggnad, inte minst en bostadsbyggnad, bör proffs tas in. En av de större skillnaderna mellan proffs och amatör är just säkerhetsaspekten. Ett proffs kan fälla trädet med en perfektion på några decimeter gällande var det ska fällas. Ett annat alternativ är att sektionsfällning sker, dvs. att trädet sågas ner del för del.

 • Säkerhet för dig
  Den andra säkerhetsaspekten är säkerheten för personer som fäller trädet eller är i närheten. Vet du om vilka säkerhetsrutiner som bör användas för att skapa trygghet för alla medverkande? Allt för många personskador uppstår årligen på grund av slarv eller okunskap kring just säkerhet vid trädfällning.

Varning vid trädfällning på egen hand

Ett företag som erbjuder trädfällning på olika nivåer skriver på sin hemsida ett flertal punkter som privatpersoner bör tänka på om de väljer att fälla träden själv. Dessa punkter belyser även vikten av att antingen anlita proffs eller vara mycket insatt i arbetet innan det påbörjas själv.

 • Ha alltid adekvata skyddskläder

 • Stå inte kvar
  Många privatpersoner står kvar på själva fällningsplatsen vid fällning. Detta är däremot något som företaget avråder ifrån utifrån att trädet kan falla snett, glida och därmed utgöra en fara.

 • Använd rätt verktyg
  Är det bara en såg som behövs vid trädfällning? Många privatpersoner tror detta men genom att se på proffsen är det tydligt att betydligt fler verktyg används än så. Det kan vara allt från spännband och yxa till kilar. Som med allt hantverk är rätt verktyg helt avgörande för rätt resultat. Exempelvis nämns att mindre träd enklast fälls med bågsåg. Större träd kan behöva en kombination av flera verktyg.

 • Barn, husdjur och grannar
  Var noga med att se över säkerheten en extra gång. Är barnen inne? Kan någon råka gå in på gården under trädfällningen? Vet grannarna om fällningen i förväg?
Charlott Blomqvist
Senaste inläggen av Charlott Blomqvist (se alla)