Fastigheter

Vanliga frågor och svar om stambyte

Ett stambyte är ingen rolig historia – men att strunta i det kan skapa en ännu värre. Det är helt enkelt något som måste göras ibland, trots att det är både drygt och tidskrävande. Stor du som fastighetsägare inför detta projekt kanske du har några frågor? Nedan kan du läsa om några vanliga frågor och svar som rör stambyte.

Varför behöver man genomföra ett stambyte?

Ett stambyte är nödvändigt eftersom rör och ledningar helt enkelt slits ut med tiden. Det riskerar att läckage och andra problem kan uppstå och i värsta fall kan man drabbas av omfattande vattenskador.

Vilka rör/ledningar är det som ska bytas ut?

Generellt så brukar man byta ut alla rör och ledningar som leder spill, – och tappvatten – det villa säga avloppsrör och rör för varm, – och kallvatten. Finns vattenburna element brukar man dock inte byta rören till dessa, eftersom dom ingår i ett helt eget system.

Finns det något annat alternativ till stambyte?

I vissa fall kan det finnas ett alternativ till stambyte och det är att genomföra en så kallad relining, eller rörinfodring. Detta är en typ av renovering av stammarna och kan öka på livslängden ett par år, så att man åtminstone kan skjuta på bytet. Är stammarna i väldigt dåligt skick är detta dock inget bra alternativ men det går att få svar på genom att göra en slags kontrollbesiktning.

Hur ofta måste byte av stammar genomföras?

Stammarna har i en livslängd på mellan 30–60 år. Det är ett stort spann och det kan vara svårt att avgöra när dom gjort sitt. En oskriven regel är dock att genomföra ett stambyte i samband med badrumsrenoveringar – då tätskikt i badrum har en livslängd på ca 30 år.

Eftersom man ändå måste riva ut allting då så kan det vara klokt att byta stammarna i samma veva.

Hur mycket kostar det?

Hur mycket det kostar att genomföra ett stambyte kan skilja sig både mycket och lite. Generellt bör man räkna med ett par hundratusen men det finns många faktorer som avgör vad den slutliga prislappen kommer att landa på:

  • Fastighetens storlek
  • Hur avtalet ser ut
  • Eventuella tillval

Vet Du med dig att det börjar vara läge att byta ut stammarna är ett bra tips att be om offerter från ett par aktörer för att få en uppfattning om hur mycket det kan komma att kosta för just dig och din fastighet.

Charlott Blomqvist
Senaste inläggen av Charlott Blomqvist (se alla)