Fastigheter

Därför är avloppsrenovering ett bra alternativ till stambyte

Dom rör och ledningar som transporterar vatten i en fastighet kallas även för stammar och kanske låter begreppet stambyte bekant. Detta är någon man behöver genomföra då och då, eftersom det är viktigt att alla dessa rör är i gott skick. Istället för att byta ut allt, vilket är ett väldigt stort arbete, kan man i vissa fall genomföra en avloppsrenovering istället. Här kan du läsa om fördelarna med det.

Avloppsrenovering är billigare än stambyte

Avloppsrenovering kallas även för relining och innebär, precis som namnet antyder, att rör och ledningar renoveras. En vanlig metod är att ett nytt, skyddande lager läggs på rörens insida och detta är mycket billigare än att genomföra ett stambyte. Finns inte pengar för att byta stammarna för tillfället är detta ett väldigt bra alternativ – förutsatt att skicket inte är allt för dåligt.

Det går fortare

En annan fördel med att genomföra en avloppsrenovering istället för ett stambyte är att det går mycket snabbare. Ett stambyte är omfattande och innefattar bland annat att:

  • Riva yt, – och tätskikt (t.ex i kök och badrum)
  • Montera loss alla gamla rör och ledningar
  • Installera nya rör och ledningar
  • Återställa yt-, och tätskikt

Vid en avloppsrenovering behöver ingenting rivas eftersom man renoverar rören på insidan. Man behöver därmed heller inte återställa kök och badrum som vid ett stambyte, vilket naturligtvis gör att man sparar väldigt mycket tid.

Att renovera avloppen i en fastighet kan gå på ett par dagar (beroende på storlek) medan det tar åtminstone ett par veckor att genomföra allt arbete som krävs när stammarna ska bytas ut.

Ökar livslängden med många år

Lönar det sig då att genomföra en avloppsrenovering istället för att byta stammarna? Ja, det kan det göra eftersom åtgärden ökar livslängden med många år – och ett stambyte kan därmed skjutas många år på framtiden. Det finns flera saker som kan göra att en relining är ett bättre alternativ för tillfället, till exempel om det är lite knapert med ekonomin.

Stammarna blir mer eller mindre som nya på insidan, vilket är det viktigaste för att undvika läckage och andra skador. Även om det förr eller senare kommer vara nödvändigt att byta stammarna kan man åtminstone känna sig lugn med att dom kommer hålla ett bra tag framöver efter att dom har renoverats.

Ann-Christine Viklund