Städ

Vad kan ingå i en hemstädning och hur mycket kostar det?

Att hålla hemmet rent och fräscht samtidigt som livspusslet med jobb, barn, aktiviteter och annat ska gå ihop är inte alltid en lyckad kombination. För att underlätta vardagen är det många som köper städtjänster i form av hemstädning för att få värdefull tid över till annat. För den som är intresserad av städhjälp hemma med funderar på vad som egentligen ingår och hur mycket det kan tänkas kosta finns mer att läsa om det här.

Exempel på hemstädning

Exakt vad som ingår i en hemstädning kan skilja sig mellan olika städfirmor. Ofta går det att hitta information på firmornas hemsidor, annars kan man såklart ta kontakt och fråga själv. Enligt ett exempel från en städfirma i Stockholm som erbjuder just hemstädning kan man se att uppdraget innebär en grundlig städning av hela huset – med lite extra fokus på kök och badrum.

I exemplet kan man se att dammtorkning, dammsugning och våttorkning utförs i samtliga av bostadens rum. I kök torkas kakel/stänkskydd, skåpsluckor och vitvaror utvändigt samt att kran och diskho får en uppfräschning. I badrum/wc rengörs toalettstol, dusch och/eller badkar samt handfat.

I just detta fall läggs ca 4–5 timmar per städtillfälle, beroende på bostadens storlek, och genom tidsåtgången kan man förstå att det är en ganska rejäl städning som genomförs.

Hur mycket kostar det?

Det finns många fördelar med att köpa hemstädning men många väljer troligen bort det för att det såklart kostar pengar. Med RUT-avdraget behöver det dock inte bli så dyrt som många kanske tror – då man får göra avdrag på upp till 50% av arbetskostnaden.

Exakt pris avgörs ofta beroende på bostadens storlek – då till exempel en tvårumslägenhet tar betydligt mindre tid att städa än en stor villa med många rum.

För att få en ungefärlig uppfattning kring vad en hemstädning kan kosta följer ett prisexempel från samma städföretag som nämndes ovan:

  • 100 kvm varannan vecka – ca 1900 kr i månaden
  • 100 kvm varje vecka – ca 3200 kr i månaden
  • 150 kvm varannan vecka – ca 2600 kr i månaden
  • 150 kvm varje vecka – ca 4300 kr i månaden

Detta är som sagt ett exempel och vill man själv se hur priserna kan skilja sig, och kanske jämföra innan man anlitar någon för hemstädning, kan man alltid be om offerter.

Gustaf Martinsson
Senaste inläggen av Gustaf Martinsson (se alla)