Bygg

Akustikpaneler med träribbor– skapar en bra miljö i hemmet

Den skandinaviska formgivningen inom inredning och design har länge varit väldigt populärt i alla världens delar. Den svenska formgivningen med avskalad design, naturmaterial, rena linjer och dess funktionalitet är svårslagna detaljer som förgyller varje hem. Till de typiska svenska designerna hör akustikpaneler med träribbor som ger hemmet unika väggar både till funktion och utseende.

Vad är akustikpaneler med träribbor?

Akustikpaneler är ljudabsorberande lösningar i hemmet som ger vacker design och funktion. Akustikpanelernas främsta uppgift är att skapa bättre ljudmiljöer. De absorberar ljud och kan se ut lite hur som helst. Form, färg, design och material kan anpassas efter kundens önskemål. Det är därför väldigt enkelt att skapa en vacker och funktionell lösning som förbättrar trivseln i rummet.

Att välja en bra akustikpanel

Att välja rätt akustikpanel är inte krångligt men man behöver vara medveten om vissa saker. De ska såklart främja de ljudmässiga resultaten och de estetiska detaljerna, men det finns även andra viktiga detaljer att tänka på.

  • Det är bra att välja en akustikpanel som är underhållsfri. Det innebär att man med gott samvete kan låta akustikpanelen sitta uppe i flera år utan att dess ljudabsorberingsförmåga påverkas.
  • Utöver underhållet måste man välja en panel som har god hållbarhet. I miljöer där de slits väldigt mycket, som exempelvis idrottshallar bör man välja alternativ med god hållbarhet. Man vill att panelerna bibehåller form eller planhet trots att de utsätts för annan luftfuktighet eller stötar.
  • Beroende på vart panelerna ska monteras måste de ha olika egenskaper. Som exempelvis att de måste tåla eld och fukt men samtidigt vara lätta att montera eller demontera.

Skapar ett bättre inomhusklimat

Samtidigt som panelerna bidrar med sin akustiska funktion är de väldigt vackra med sina olika träytor och färger. De är alltså inte endast en tak- och väggbeklädnad utan fyller även en praktisk och estetisk funktion. Panelerna kan designas med inbyggda lampor som smälter in i bakgrunden av trät på panelerna vilket ger en oerhört vacker effekt. Det rekommenderas att täcka tak eller väggar. Ju större yta som är täckt med panelerna, desto större påverkan på rummets akustik har de.

Finn Ivarsson