Parkett

Underhåll din fiskbensparkett

Underhåll din fiskbensparkett

Trägolv blir vackrare med åren, brukar man säga. Sanningen är det dock att det i mycket hög grad beror på hur väl man tar hand om det. En annan faktor är vilket träslag man väljer. Vissa anser till exempel att ek åldras vackrare än till exempel furu och ask – men kring det finns det olika åsikter, givetvis.

Har du en fiskbensparkett är det kanske främst av estetiska skäl. Många anser helt enkelt att mönstret är fint att titta på. Desto viktigare är det då att hand om golvet så att det ser bra ut, och så att det fyller sin estetiska funktion.

Vårda regelbundet

Viktigt vid vård av fiskbensparkett och trägolv överlag är att man inte låter det gå för långt mellan tillfällena. Det krävs regelbunden golvvård för att det ska hålla sig fint över tid. Desto mer regelbundet bör du städa och underhålla om du har husdjur hemma. För den som har till exempel hund är det nästintill omöjligt att undvika att få in grus och sand på golvet – inte minst under hösten och vintern.

Om du har behandlat ditt parkettgolv med lack är det bra att känna till att gruskorn kan repa ganska lätt. Det optimala är att stoppa smutsen i entrén, innan det kan nå din fiskbensparkett. En bra avtorkningsmatta kan göra susen, även om man kanske inte får bort precis allting.

Golvslipningar

Med jämna mellanrum kan en golvslipning behövas. Du kan antingen göra det själv, eller manliga en firma som kan göra det. De har erfarenhet, och många av dem lämnar dessutom en garanti (till exempel som https://parkettspecialisten.se/ gör). Tänk på att ett golv inte kan slipas hur många gånger som helst – men troligtvis är det inget som du behöver oroa dig för.

Bäst att förebygga

Det bästa du kan göra är att förebygga smuts och repor. Som nämnt ovan kan du ha en bra avtorkningsmattan i entrén, till exempel. Något annat att överväga är vilken ytbehandling du ska ha. Många gillar behandlingar med olja eftersom det framhäver träets egenskaper – det ser bra ut, helt enkelt. Om du väljer en hård lack kommer du däremot att behöva vara mindre försiktig och inte utföra lika mycket underhåll. Lacket bildar nämligen en vattenavvisande yta som göra att din fiskbensparkett blir betydligt mindre känslig för fläckar och smuts.

Hedvig Nordström
Senaste inläggen av Hedvig Nordström (se alla)