Fönster

Pvc fönster – egenskaper och fördelar

Har du gamla fönster som behöver bytas ut? Då kan pvc fönster vara ett bra alternativ. Till skillnad från träfönster kräver dessa inget underhåll och är dessutom billigare. Träfönster kan förvisso renoveras och få nytt liv men gamla fönster håller sällan samma standard som dom mer moderna. Nedan kan du läsa mer om pvc – vad det är, vilka egenskaper materialet har samt vilka fördelar som finns.

Vad är pvc?

Pvc är en slags plast med mycket hög hållbarhet. Det är både vanligt och populärt inom byggbranschen och har funnits sedan början av 1900-talet. Dom första fönstren med karmar av pvc kom dock först 1954 och var till en början populära på platser med begränsade tillgångar till trä. Allt eftersom åren gått har den här typen av fönster blivit populära mer eller mindre överallt, troligen till följd av dom många fördelarna som finns med materialet.

Fördelar med pvc fönster

Pvc är ett bra material ur många synvinklar, inte minst för att det är tåligt och håller hög kvalitet. Att välja fönster i detta material har många fördelar:

  • Billiga – En av dom stora fördelarna med pvc fönster är att man får mycket fönster för pengarna. Det är ett billigt alternativ men som ändå håller hög kvalitet. Jämfört med till exempel träfönster är det ett mycket billigare alternativ.

  • Underhållsfria – Även här kan man jämföra med träfönster, som behöver underhåll i form av till exempel målning. Ett pvc fönster är underhållsfritt och därmed ett bekvämt val för den som vill undvika tidskrävande och besvärligt underhåll.

  • Inbrottssäkra – Den här typen av fönster är mycket inbrottssäkra vilket såklart även det hör till en av fördelarna.

  • Isoleringsförmågapvc fönster har bra isoleringsegenskaper – dom håller inte bara kylan på rätt sida av fönstret utan klarar också av att stänga ute ljud och buller.

Olika modeller

Pvc fönster kommer i många olika modeller och det är inte så svårt att hitta något som passar. Dessutom finns dom att måttbeställa om inte standardmåtten passar för ändamålet. Man kan även göra olika färgval samt välja mellan olika spröjs – om man nu vill ha det. Detta gör att dom passar till i princip alla typer av byggnader, moderna som gamla. Med blotta ögat syns det inte att dom är gjorda av plast, vilket också kan räknas till en av fördelarna.

Charlott Blomqvist
Senaste inläggen av Charlott Blomqvist (se alla)