Inredning

Designer gardiner och persienner

Att inreda våra hem i en stil som passar för just en själv är viktigt för att trivas och för att bostaden ska kännas som hemma. Inredning är något som är ett stort intresse för många och som man man lägger ner mycket tid och pengar på.

Fönsterna i en bostad är viktiga, de är nästan som en spegel in i bostaden och att lägga lite tid och energi på att hitta rätt gardiner och persienner kan göra mycket för helhetsintrycket. På Gardiner by Tuiss kan man hitta både gardiner och persienner som kan passa alla smaker oavsett hur inredningsintresserad man är.

Varför är gardiner och persienner ett måste i ett fönster?

För många är det ett måste med gardiner i alla fönster och det kan finnas olika anledningar till varför man tycker att det viktigt. En av orsakerna är att det ser ombonat ut, ett rum som har gardiner i fönstret ser mer hemtrevligt och inbjudande ut för många. Det är också lätt att byta ut gardiner vilket gör att man enkelt kan byta färg och tema på rummet bara genom att skifta gardiner.

En annan anledning till att man tycker det är viktigt med gardiner kan vara att man bor i ett väldigt lyhört hus. Med gardiner kan man dämpa ljudnivån och de kan också fungera som ett insynsskydd. Bor man i ett hus där fönsterna kanske inte är så täta som man hade önskat så kan gardinerna också hjälpa till att hålla kylan ute och värmen inne. Så förutom att gardiner är dekorativt för många har de också praktiska fördelar.

Många har både gardiner och persienner i sina fönster men en del som inte vill ha gardiner väljer istället persienner. Persienner är ett klassiskt skydd mot solen och släpper in olika mycket solljus beroende på hur man vinklar dem. Persienner fungerar, precis som gardiner, även som ett skydd mot ljud och värme.

Persienner finns i många olika material och modeller och räknas numera också som en inredningsdetalj. När man inreder med persienner i inrednings-syfte brukar persienner med breda lameller vara populärt. Man kan också välja olika tyger och mönster på stegbanden för att de ska passa med rummets övriga inredning.

Ska man välja gardiner eller persienner?

Huruvida man ska välja gardiner eller persienner eller båda är många gånger en smaksak men kan även ha praktiska anledningar.

Om man har bestämt dig för att man inte vill ha både persienner och gardiner utan vill välja något av det, så kan man fundera på vilket rum det är man ska ha det i. Om det gäller köket eller badrummet kanske gardiner inte alltid är det bästa valet då kan persienner passar bättre. Persienner är lättare att rengöra om något skulle skvätta på dem och de är även enklare att rulla upp om de skulle vara i vägen.

Gustaf Martinsson
Senaste inläggen av Gustaf Martinsson (se alla)