Bergvärme

Vad kostar bergvärme?

I likhet med ett flertal olika värmepumpar kan bergvärme ge en stor kostnadsbesparing gällande uppvärmning av bostaden. Men denna besparing behöver ställas i jämförelse mot dess kostnad. Hur fort har kunden ”tjänat” tillbaka investeringen?

Kostnad för bergvärme

Detta är den lättaste delen att räkna ut. En återförsäljare anger att en installation hamnar på mellan 100 000 kr och 200 000 kr beroende på arbete och material. På arbetskostnaden få sedan ROT-avdrag ske på 30 %. Eftersom det är så många parametrar (borrning, pump, installering m.m.) så går det inte att säga en exakt kostnad för bergvärme innan inspektion har skett gällande förutsättningarna.

Pris på offert

För att få en tydligare bild behöver därmed företag kontaktas som genomför dessa installationer. De kan undersöka förutsättningarna och därefter ge en offert. Det kan vara med ett fastpris eller att priset kommer hamna inom ett specifikt intervall.

Finansiering av bergvärme

Nästa punkt som avgör ekonomin är hur finansieringen sker. De flesta tecknar ett banklån eller får betala av via delbetalning till återförsäljaren under längre tid. Eventuell ränta bör därmed läggas med i priset.

Vad sparar du på att installera bergvärme?

Genom att veta din kostnad vid en bergvärmeinstallation samt eventuell finansiering går det sedan att ställa detta mot den besparing som sker tack vare bergvärme. Hur mycket som går att spara beror främst på nuvarande värmekälla samt husets årsförbrukning av el. Många gånger innebär det inte någon direkt kostnad – utan en direkt besparing. Det visar följande exempel:

Ett hus har vattenburen el och förbrukar 36 000 kWh per år för uppvärmning. Med en kostnad på 100 öre per kWh innebär det årligen 36 000 kr. Det kan ställas mot de 12 000 kr det hade kostat att värma upp hemmet med bergvärme (med samma förbrukning och elpris). Varje år sparar därmed familjen 24 000 kr.

Om familjen betalat 200 000 kr för installationen skulle det innebära att familjen sparat ihop till installationen på ca 8 år. Det kan låta lång tid men redan första dagarna, efter installationen, kommer kostnaden att vara lägre än på nuvarande nivå. Detta utifrån följande:

  • Familjen lånar 200 000 kr
  • Familjen betalar 2 % i ränta på per år dvs. 4 000 kr
  • Familjen betalar tillbaka lånet på 20 år dvs. 10 000 kr per år

Varje år betalar därmed familjen 14 000 kr för lånet. Detta samtidigt som deras nya bergvärme sparar dem 24 000 kr per år!

Charlott Blomqvist
Senaste inläggen av Charlott Blomqvist (se alla)