Fastigheter

En introduktion till hemlarm

Har du köpt hus och ska installera ett hemlarm? Eller har du bara börjat fundera lite mer över säkerheten? Undersökningar har visat att omkring en procent av samtliga hushåll drabbas inbrott årligen – men siffrorna varierar beroende på ett antal faktorer.

Hur stor risken för inbrott är, är avhängigt en rad olika faktorer

Till exempel är det vanligare att de som bor i en större stad drabbas, än om man bor i glesbygden. En del områden är mer drabbade än andra, helt enkelt. Andra faktorer som kan spela in är hur tomten ser ut, och vilka förutsättningar den ger för ovälkomna gäster. Något som kan öka risken för inbrott är höga och tjocka häckar, som låter tjuvarna arbeta lite mer ostört.

Ett hemlarm kan öka tryggheten

Ett hemlarm skaffar man för tryggheten. Idag finns dessutom moderna larm med funktioner och tillval som kan öka tryggheten ännu mer. Sådana funktioner och tillval kan till exempel vara:

  • En tillhörande övervakningskamera som går igång när någon rör sig inom ett område du valt att bevaka.
  • Rökdetektorer som fyller ett rum med rök när det är konstaterat att ett pågående inbrott sker.

De flesta hemlarm utgörs av en panel när du larmar av och på genom att knappa in en kod och ett antal sensorer. Nu för tiden är det vanligt att det finns en tillhörande app till ditt hemlarm, så att du kan kontrollera det från mobilen. Har du en kamera kan du då se vad som händer i realtid direkt från mobilen – och med många modeller även initiera tvåvägskommunikation med den som befinner sig i kamerans närhet.

Installera själv – eller låt installeras

Det finns en mängd system på marknaden som kan installeras på egen hand. När du köper ett större abonnemang finns ofta möjlighet att få det installerat av en tekniker som kommer ut på plats och som ser till att allting går rätt till.

En del tillval i ett hemlarm kan som regel inte installeras själv. Hit kan till exempel en övervakningskamera med starka spotlights höra. Dessa kan kräva att installationen utförs av en behörig elektriker.

Det bästa sättet att hitta ett hemlarm som passar dig är att prata med de olika larmbolagen.

Charlott Blomqvist
Senaste inläggen av Charlott Blomqvist (se alla)