Inredning

Utnyttja utrymme under snedtak – bygg en garderob

Att inreda snyggt och praktiskt under ett snedtak kan kännas hopplöst och för många blir det bara en död yta som inte kommer till användning. Det finns dock ett bra alternativ för att i stället maximera utrymmet under ett snedtak – och det är att platsbygga en garderob.

Platsbyggd garderob under snedtak

Att bygga en garderob under ett snedtak är smart – en yta som annars kanske inte kommer till användning kan bli en perfekt plats för förvaring. Att köpa en modell som kommer att passa under just ett snedtak är dock svårt – dels efter som möblervaruhusen vanligen erbjuder främst fullstora skåp, dels för att taket kan ha olika lutning.

Det bästa alternativet är att platsbygga och det kan till exempel göras med MDF och andra trämaterial eller med hjälp av köpta garderobsstommar. För det sistnämnda alternativet är det bara att kapa delarna så att dom kommer passa under taket men det kräver förstås både verktyg och vissa kunskaper.

Tummen mitt i handen? Då finns både inredningsarkitekter och hantverkare att anlita för att skapa personliga lösningar utifrån både behov och önskemål.

Garderobsinredning

En av dom roligaste sakerna med en ny garderob är att inreda den och det kan faktiskt vara bra att börja fundera på det här biten redan innan bygget sätter i gång. Ska det till exempel finnas hyllor? Stänger för upphängning av galgar? Skoförvaring? Lådor eller trådbackar? Kanske ska någon del vara helt öppen, för att kunna visa upp till exempel dom snyggaste skorna eller väskorna?

Det går förstås att bygga en helt öppen garderob men för den som vill kunna stänga undan klädkaoset, som dessvärre ofta uppstår oavsett hur fin eller bra förvaringen är, finns flera bra alternativ:

  • Måttbeställda dörrar
  • Egenbyggda dörrar
  • Skena i taket för draperi eller gardin

Fundera även på om det ska finnas belysning i garderoben. I så fall behöver även detta planeras in tidigt, så att elen kan dras på ett snyggt sätt.

Utrymmet under ett snedtak kan alltså förvandlas till perfekt och skräddarsydd klädförvaring – som med fördel kan byggas längs hela väggen. På så vis blir det bra med plats även om höjden är lägre än normalt. Med ”rätt” inredning, utifrån behov och önskemål, blir garderoben kanske till och med mer funktionell än en köpt standardmodell.