Ny

Hur installerar man en skrivare till datorn?

Hur kommer man igång med en skrivare? Det beror på dator- och skrivarmodell… Det finns även företag som ordnar allt på plats i bostaden. Här ges alternativen.

Packa upp och installera själv

Hur installerar man en skrivare till datorn? Börja med att packa upp skrivaren ur kartongen och leta upp instruktionsboken. Ofta följer det med ett vikt papper med texten ”Quick-Start”. Kortfattat svarar Quick-Start på frågan. Önskas mer detaljerad information behöver instruktionsboken/manualen användas. Den kan antingen följa med eller behöva laddas hem från internet.

Ta därefter bort eventuella skyddsdetaljer. Exempelvis brukar det sitta plastdetaljer i orange färg kring patronen eller lasertonern. Gör sedan följande steg:

  • Anslut skrivaren till el
    Är den köpt i Sverige följer det med strömkabel passande till svenska vägguttag.
  • Slå på strömmen
    Slå på skrivaren. Hittar du inte on/off-knappen bör detta framgå i Quick-Start guiden.
  • Anslut skrivaren
    Anslutning kan ske via WiFi, nätverkskabel eller USB. Läs mer under kommande rubrik.

De flesta av dagens skrivare är Plug-and-Play. Det innebär att alla installationer går automatiskt när anslutning har skett. I dessa fall kan det komma upp någon ruta som frågar om installation ska ske. Genom att klicka på JA eller OK kommer installationen att genomföras.

Hur installerar man en skrivare till datorn – via WiFi eller kabel

De tre vanligaste anslutningsalternativen är WiFi, nätverkskabel eller USB. De tre alternativen ger även olika stor tillgång till skrivarens funktioner. Utöver dessa finns ibland även bluetooth men dessa anslutningar är i så fall till en mobil eller surfplatta.

WiFi

Hur installerar man en skrivare till datorn via WiFi? Det är en vanlig fråga då det inte är lika uppenbart som när USB eller nätverkskabel används. Enklast är att följa instruktionerna i manualen då det kan skilja något olika mellan de olika modellerna. Ett exempel är att trycka på anslutningsknappen på skrivaren och sedan på Wifi-modemet. Detta så att enheterna hittar varandra.

USB

Det enklaste anslutningsalternativet är USB. Många gånger följer det även med en USB-sladd i förpackning. I annat fall går dessa att köpa i både datorbutiker och välsorterade stormarknader. I det fall som Plug-and-Play erbjuds är det nästan uteslutande USB.
Nätverkskabel

Fördelen med att ansluta via nätverkskabel är att flera datorer kan utnyttja samma skrivare. Detta på samma sätt som anslutning via WiFi.