Vanliga frågor och svar om stambyte

Ett stambyte är ingen rolig historia – men att strunta i det kan skapa en ännu värre. Det är helt enkelt något som måste göras ibland, trots att det är både drygt och tidskrävande. Stor du som fastighetsägare inför detta projekt kanske du har några frågor? Nedan kan du läsa om några vanliga frågor och svar som rör stambyte.

Varför behöver man genomföra ett stambyte?

Ett stambyte är nödvändigt eftersom rör och ledningar helt enkelt slits ut med tiden. Det riskerar att läckage och andra problem kan uppstå och i värsta fall kan man drabbas av omfattande vattenskador.

Vilka rör/ledningar är det som ska bytas ut?

Generellt så brukar man byta ut alla rör och ledningar som leder spill, – och tappvatten – det villa säga avloppsrör och rör för varm, – och kallvatten. Finns vattenburna element brukar man dock inte byta rören till dessa, eftersom dom ingår i ett helt eget system.

Finns det något annat alternativ till stambyte?

I vissa fall kan det finnas ett alternativ till stambyte och det är att genomföra en så kallad relining, eller rörinfodring. Detta är en typ av renovering av stammarna och kan öka på livslängden ett par år, så att man åtminstone kan skjuta på bytet. Är stammarna i väldigt dåligt skick är detta dock inget bra alternativ men det går att få svar på genom att göra en slags kontrollbesiktning.

Hur ofta måste byte av stammar genomföras?

Stammarna har i en livslängd på mellan 30–60 år. Det är ett stort spann och det kan vara svårt att avgöra när dom gjort sitt. En oskriven regel är dock att genomföra ett stambyte i samband med badrumsrenoveringar – då tätskikt i badrum har en livslängd på ca 30 år.

Eftersom man ändå måste riva ut allting då så kan det vara klokt att byta stammarna i samma veva.

Hur mycket kostar det?

Hur mycket det kostar att genomföra ett stambyte kan skilja sig både mycket och lite. Generellt bör man räkna med ett par hundratusen men det finns många faktorer som avgör vad den slutliga prislappen kommer att landa på:

 • Fastighetens storlek
 • Hur avtalet ser ut
 • Eventuella tillval

Vet Du med dig att det börjar vara läge att byta ut stammarna är ett bra tips att be om offerter från ett par aktörer för att få en uppfattning om hur mycket det kan komma att kosta för just dig och din fastighet.

Några tjänster inom trädgårdsdesign

Har trädgården i villan eller sommarhuset förfallit? Kanske är det då dags att ge den nytt liv – men var ska man börja? En idé för att få en strukturerad och blomstrande trädgård är att köpa tjänster inom trädgårdsdesign.

Då kommer ett proffs ut och tittar på vilka förutsättningar som finns på den aktuella platsen samt vilka lösningar som skulle kunna passa. Här kan du läsa mer om några av tjänsterna som finns att tillgå.

Tips och rådgivning inom trädgårdsdesign

Att ta hjälp av en trädgårdsdesigner för att få rådgivning kan vara en bra lösning för den som gärna gör det stora jobbet själv. Här får man hjälp med sin nya trädgårdsdesign genom att bolla idéer och få bra tips och råd till det kommande projektet och kanske är det just det som behövs för att komma igång.

Ny design till trädgården

För den med en förfallen trädgård eller för den som är sugen på något helt nytt finns även stora och små desginpaket att köpa inom trädgårdsdesign. Denna tjänst ger betydligt mer än rådgivningen då man bland annat får färdiga ritningar att utgå ifrån, som är baserade dels på kundens egna önskemål och idéer och dels på trädgårdens läge och förutsättningar.

I ett mindre paket ingår bland annat:

 • Hembesök på ca 2 timmar
 • Moodboard med bilder och inspiration
 • Skalenlig trädgårdsritning

I ett större paket ingår allt det ovan nämnda men även en växtlista med växtförslag till den nya trädgården, en markplaneringsritning samt 3D-ritningar på vissa delar av trädgården.

Trädgårdsstyling

En tredje tjänst inom trädgårdsdesign som finns att hitta är styling. Denna tjänst passar för den som på det stora hela är nöjd med hur trädgården ser ut men som behöver hjälp med den där sista touchen för att göra den mer välkomnande och harmonisk – kanske inför en fest eller annan tillställning.

Genom denna tjänst får trädgården sig en uppfräschning, där växter och buskar ansas och trädgården städas där det behövs. Efter kundens önskemål kan man sedan säga att uteplatsen, altanen eller själva trädgården inreds med till exempel ljuslyktor, ”mysbeslysning”, planteringar i krukor och annan passande dekoration.

Tjänster inom trädgårdsdesign kan hjälpa dig att skapa din egen oas att trivas i. Oavsett val av tjänst kan du förvänta dig bra hjälp med få trädgården att nå sin fulla potential!

Golvslipning i Lund

Känner du att det är dags för en förändring i ditt hem? Då kan en golvslipning vara jobbet som gör skillnad! Det är många som inte tänker på det, men ett golv i en bostad är en av de mest avgörande aspekterna för hur helhetskänslan i hemmet upplevs. Med andra ord kan du genom att göra en golvslipning fixa till bostaden så att den känns frisk, fräsch och snygg – allt för att både du och bostaden ska må så bra som möjligt!

Oavsett om du vill ha hjälp med att slipa ditt golv, lackera eller olja in en parkett eller fixa en trappa kan vi lösa det åt dig. Med vår expertis och erfarenhet inom området kan vi garantera dig att vårt arbete blir precis som du önskar, där resultatet innebär ett blänkande, skinande golv som håller längre. Tveka inte på att kontakta oss då du vill beställa golvslipning i Lund.

Golvslipningen som gör jobbet

För att ditt hem ska kännas helt krävs det att du har en bra grund att stå på. Genom att utföra en golvslipning ser du inte bara till att ditt golv håller sig fint och glänsande längre, utan det är även en behandling som kan se till att du slipper större renoveringar och byten av hela golvet.

Så länge ditt golv inte är allt för gammalt och utslitet är det möjligt att förlänga dess livslängd bara genom att utföra slipning, lackering och oljning, bland diverse andra behandlingar vi kan utföra vid behov.

När du kontaktar oss för att få hjälp med golvslipning i Lund ser vi till att anpassa behandling och process utifrån vad just det golvet kräver och vad du önskar – på så sätt kan vi uppnå bästa möjliga resultat direkt!

 • Personlig offert
 • Skötsel, vård och renovering
 • Mångsidiga behandlingar
 • Hållbara resultat
 • Skinande, nya golv!

Vi hjälper dig med golvslipning i Lund!

Hos oss kan du som kund känna dig trygg med att du får den hjälp just du behöver. Visar det sig att det krävs lite mer än en golvslipning i Lund ser vi självklart till att lösa det med – samtliga behandlingar och processer när det kommer till renovering och utbyte tillhör vårt område av expertis.

Med andra ord är vi en mångsidig golvfirma som erbjuder dig allt som rör ditt golv. Efter vårt besök i ditt hem kan vi garantera dig att ditt golv, i form av en oslipad diamant, kommer ha förvandlats från grått och trist till en skinande pärla.

Ibland krävs det inte alls mycket för att golvet ska väckas till liv igen. Kontakta oss så ser vi till att hitta en lösning som möjliggör för ditt golv att få tillbaka sin naturliga glans – vår golvslipning i Lund gör skillnad för både rum och själ!

Vad kostar bergvärme?

I likhet med ett flertal olika värmepumpar kan bergvärme ge en stor kostnadsbesparing gällande uppvärmning av bostaden. Men denna besparing behöver ställas i jämförelse mot dess kostnad. Hur fort har kunden ”tjänat” tillbaka investeringen?

Kostnad för bergvärme

Detta är den lättaste delen att räkna ut. En återförsäljare anger att en installation hamnar på mellan 100 000 kr och 200 000 kr beroende på arbete och material. På arbetskostnaden få sedan ROT-avdrag ske på 30 %. Eftersom det är så många parametrar (borrning, pump, installering m.m.) så går det inte att säga en exakt kostnad för bergvärme innan inspektion har skett gällande förutsättningarna.

Pris på offert

För att få en tydligare bild behöver därmed företag kontaktas som genomför dessa installationer. De kan undersöka förutsättningarna och därefter ge en offert. Det kan vara med ett fastpris eller att priset kommer hamna inom ett specifikt intervall.

Finansiering av bergvärme

Nästa punkt som avgör ekonomin är hur finansieringen sker. De flesta tecknar ett banklån eller får betala av via delbetalning till återförsäljaren under längre tid. Eventuell ränta bör därmed läggas med i priset.

Vad sparar du på att installera bergvärme?

Genom att veta din kostnad vid en bergvärmeinstallation samt eventuell finansiering går det sedan att ställa detta mot den besparing som sker tack vare bergvärme. Hur mycket som går att spara beror främst på nuvarande värmekälla samt husets årsförbrukning av el. Många gånger innebär det inte någon direkt kostnad – utan en direkt besparing. Det visar följande exempel:

Ett hus har vattenburen el och förbrukar 36 000 kWh per år för uppvärmning. Med en kostnad på 100 öre per kWh innebär det årligen 36 000 kr. Det kan ställas mot de 12 000 kr det hade kostat att värma upp hemmet med bergvärme (med samma förbrukning och elpris). Varje år sparar därmed familjen 24 000 kr.

Om familjen betalat 200 000 kr för installationen skulle det innebära att familjen sparat ihop till installationen på ca 8 år. Det kan låta lång tid men redan första dagarna, efter installationen, kommer kostnaden att vara lägre än på nuvarande nivå. Detta utifrån följande:

 • Familjen lånar 200 000 kr
 • Familjen betalar 2 % i ränta på per år dvs. 4 000 kr
 • Familjen betalar tillbaka lånet på 20 år dvs. 10 000 kr per år

Varje år betalar därmed familjen 14 000 kr för lånet. Detta samtidigt som deras nya bergvärme sparar dem 24 000 kr per år!

När flyttfirma anlitas för flytt till Varberg

Nytt jobb, kärlek eller bara för omväxling? Oavsett orsak till att flytten bär till Varberg så behöver frågan kring hur flytten ska ske lösas. Många väljer att anlita en flyttfirma i närheten av Varberg för att underlätta flytten. Eftersom tjänsten omfattas av RUT innebär det även att priset blir 50 % lägre. Men boka aldrig ”första bästa flyttfirma” utan tänk efter före. Det brukar löna sig.

1. Kontrollera referenser, exempelvis via RECO

Det finns flera recensionssidor där kundernas recensioner påvisar hur de uppfattar den service de fått från sin flyttfirma. De företag som fått höga betyg under längre tid får utmärkelsen ”RECOmenderat företag”. En flyttfirma i Varberg har fått denna utmärkelse under 6 år i rad. Det är självklart ett mycket bra betyg.

2. Flyttfirma från Varberg – eller varifrån du flyttar

Ska du flytta till Varberg, från en annan stad, är chansen stor att du kontaktar en flyttfirma i din nuvarande stad. Det kan exempelvis vara Göteborg. Men när flytt sker mellan två olika städer kan flytthjälpen lika gärna beställas från den stad du bor i – som den stad du ska flytta till. Det blir oavsett lika mycket jobb och lika många mil de behöver åka. Kanske finns det billigare hjälp att få från den andra staden? Ta in offerter och jämför.

3. Planera och fundera på behov

Finns önskemål om att få hjälp med flytten kanske det även finns önskemål om att få hjälp med andra tjänster som underlättar flytten. De större flyttfirmorna brukar kunna erbjuda kompletta paketlösningar som minst sagt underlättar under flyttdagarna.

 • Magasinering – Förvara delar av bohaget under kortare eller längre tid i magasin.
 • Montering – Få hjälp med att montera hyllor och andra möbler på plats
 • Installering – Få hjälp med att installera dator, Wi-fi och annan elektronik
 • Flyttstädning – Få hjälp med städningen efter att flytten genomförts
 • Tunga lyft – Flygel eller kassaskåp? Meddela din flyttfirma i förväg och fråga om de kan hantera dessa så kallade tunga lyft.

Fundera först över vilka delar som önskas och ta sedan in offert för att se hur mycket ekonomin klarar av. Blir det för dyrt kanske monteringen kan genomföras själv? Många gånger blir däremot billigare än vad kunden trott. Detta tack vare att RUT-avdraget gäller för de flesta tjänster inom flytt.

Därför investera i båtlyftar

Tycker du, precis som många andra båtägare, att vinterförvaring av båten är ett tråkigt och jobbigt arbete? Eller vill du helt enkelt kunna förvara din båt på ett tryggare och säkrare sätt? Genom att investera i båtlyftar kommer båtägandet att bli betydligt mer okomplicerat och roligt. Men vad är en båtlyft, vad kostar en sådan och varför är det en smart investering?

En båtlyft är en anordning som antingen fästs i en brygga, bergvägg eller på sjöns botten. Det finns flera typer av båtlyftar, både varianter som sänker ner båten genom pontoner som vattenfylls, eller som fylls med luft för upptagning. Andra varianter är hydrauliska båtlyftar som istället förankras på sjöns botten och som genom hydraulik lyfts och sänks genom en fjärrkontroll. Den här varianten är otroligt populär och beror på mycket på bekvämlighetsaspekten. Du sänker eller höjer upp båten på cirka 40 sekunder. När liften är i nedsänkt läge märks den inte av, vilket är bra för dig som inte vill påverka utsikten. Varje gång du kommer hem efter en dag på sjön är det bara att parkera båten i lyften, hissa upp den med fjärrkontrollen och bekvämt kliva av i brygghöjd.

Smart för vinterförvaring

Istället för att krångla med upptagning och transport varje år, samt dyra förvaringskostnader, kan du med en hydraulisk båtlyft endast höja upp båten och förvara den vid bryggan. Det är svårt att stjäla en båt på en båtlyft, vilket är bra ur stöldsynpunkt. Andra fördelar med att investera i båtlyftar är:

 • Du slipper bottenmåla båten eftersom du förvarar den i upphängt läge utan risk för tillväxt av havstulpaner och alger.
 • Båten blir svårare att stjäla.
 • Båten riskerar inte att absorbera vatten (vanliga plastbåtar absorberar upp till 10 % av sin egen vikt).
 • Det blir betydligt enklare att lägga till.
 • Du skyddar båten mot slitage orsakat av vågskvalp, vind och svall.
 • Du slipper lägga dyra pengar på varvskostnader.
 • Du förlänger båtsäsongen eftersom du enkelt kan sänka ner eller upp båten beroende på hur vädret ser ut.

När måste privatpersoner anlita företag för trädfällning?

En privatperson får ta ner träd på den egna tomten utan att något tillstånd krävs. Det finns därmed aldrig krav på att trädfällning måste ske av ett företag. Men det finns tillfällen då fördelarna är mycket stora….

Säkerhet för dig och dina grannar

 • Säkerhet för byggnader
  Är din villatomt så stor att trädet kan falla, hur som helst, utan att skada kan uppkomma på byggnader i närheten? Då är chansen större att trädfällning kan ske på egen hand. Finns däremot risken att trädet faller på en byggnad, inte minst en bostadsbyggnad, bör proffs tas in. En av de större skillnaderna mellan proffs och amatör är just säkerhetsaspekten. Ett proffs kan fälla trädet med en perfektion på några decimeter gällande var det ska fällas. Ett annat alternativ är att sektionsfällning sker, dvs. att trädet sågas ner del för del.

 • Säkerhet för dig
  Den andra säkerhetsaspekten är säkerheten för personer som fäller trädet eller är i närheten. Vet du om vilka säkerhetsrutiner som bör användas för att skapa trygghet för alla medverkande? Allt för många personskador uppstår årligen på grund av slarv eller okunskap kring just säkerhet vid trädfällning.

Varning vid trädfällning på egen hand

Ett företag som erbjuder trädfällning på olika nivåer skriver på sin hemsida ett flertal punkter som privatpersoner bör tänka på om de väljer att fälla träden själv. Dessa punkter belyser även vikten av att antingen anlita proffs eller vara mycket insatt i arbetet innan det påbörjas själv.

 • Ha alltid adekvata skyddskläder

 • Stå inte kvar
  Många privatpersoner står kvar på själva fällningsplatsen vid fällning. Detta är däremot något som företaget avråder ifrån utifrån att trädet kan falla snett, glida och därmed utgöra en fara.

 • Använd rätt verktyg
  Är det bara en såg som behövs vid trädfällning? Många privatpersoner tror detta men genom att se på proffsen är det tydligt att betydligt fler verktyg används än så. Det kan vara allt från spännband och yxa till kilar. Som med allt hantverk är rätt verktyg helt avgörande för rätt resultat. Exempelvis nämns att mindre träd enklast fälls med bågsåg. Större träd kan behöva en kombination av flera verktyg.

 • Barn, husdjur och grannar
  Var noga med att se över säkerheten en extra gång. Är barnen inne? Kan någon råka gå in på gården under trädfällningen? Vet grannarna om fällningen i förväg?

Arbetsprocessen inom 3d visualisering

Arbetsprocessen inom 3d visualisering

Olika företag kan självklart arbeta på olika sätt med 3d visualisering och den process som leder fram till en färdig produkt till kunden. Däremot har flera av företagen liknande steg framåt.

Första steget – Målet med 3d visualisering

Kunden och leverantören möts för en diskussion kring produkt och mål. Vad är målet med den 3d visualisering som beställs. Här skapas även underlag för hur visualiseringen ska skapas och presenteras.

Andra steget – 3d modellering

När nu företaget har fått en bild om vad som ska skapas är nästa steg att producera en 3d modellering. Det är därmed en 3d-modell som tas fram. En modell som därmed kan ses från flera olika håll och där färg och form enkelt kan ändras. Det kan därmed jämföras med ett skelett som sedan yttre faktorer ändras på. Om kunden är nöjd med den modellering som skett går steget vidare.

Tredje steget – 3d rendering

Nu börjar 3d visualiseringen ta fart vilket kan ske både i foto och videoformat. Renderingen handlar om att skapa produkten i dess rätta miljö och format så att kunden kan använda dem. Detta med exempelvis verklighetstrogna bilder som kan användas istället för fotografier.

 • Bilder

Vid 3d visualisering kan slutprodukten bli en statisk bild. En bild som med exempelvis 3d effekter presenterar en produkt, ett hus eller en tjänst.

 • Animeringar

Om animeringar används skapas rörlig media. Media som efterliknar verkligheten men har mer flexibel möjlighet till presentation och användning. Det kan exempelvis vara en presentation av en möbelgrupp där animeringen visar möblerna i olika miljöer, med olika funktioner och hur dessa kan användas av olika kundgrupper.

 • 360 graders bilder

Med 360-bilder kan en virtuell rundvandring skapas. Med hjälp av 3d visualisering kan därmed exempelvis bilar eller bostäder visas – trots att de inte finns i produktion ännu. Med rundvandringar i lägenheter kan spekulanter boka dessa redan innan byggherren börjat bygga.

Det kan liknas med ett ”datorspel” där besökaren själv navigerar runt i bostaden, i fabriken eller vad som presenteras med denna grafik.

Med tanke på bredden kan 3d visualisering användas inom en rad olika områden. Framförallt handlar det om att presentera en produkt eller tjänst på ett visuellt, pedagogiskt och strukturerat sätt. Det kan därmed ske i exempelvis E-butiker för att kunderna ska kunna se produkterna från olika vinklar likväl som i stora projekt där upplevelsen av en helt ny galleria ska presenteras.

Stambyte – Hur ofta ska det ske?

Flera av de stora byggbolagen som genomför stambyte har FAQ på sina hemsidor. En hel del frågor handlar om tidsaspekten och hur stambytet påverkar de som bor i bostäderna. Här presenteras fem av de ofta förekommande frågorna.

Stambyte – Hur ofta?

På flerbostadshus behöver stambyte ske efter mellan 30 och 60 år. En del företag anger 25 – 60 år. Det finns ingen statistik på hur ofta som det sker men ungefär denna tidsaspekt gäller. Har stammarna bytts bör man alltså absolut minst räkna med att de håller i 30 år. Se vidare i artikeln stambyte hur ofta från Danixo. Men det kan även bli över det dubbla. Det avgörs av:

 • Rörens material
 • Rörens påverkan
 • Rörens underhåll och service

Byte av rör – Vilka byts ut?

Vid stambyte så sker byte av samtliga rör i fastigheten. Det gäller därmed både avloppsrör och tappvattenrör. Däremot byts inte ledningar som är sammankopplade med elementen. Detta förutsatt att det är uppbyggt på ett separat system.

Partiellt byte – Är det bättre?

Partiellt stambyte är smidigare och mer ekonomiskt – förutsatt att det går att genomföra. Det är egentligen inte ett alternativ utan komplement. Med partiellt byte sker delar av stamrenoveringen successivt i samband med att lägenhetsinnehavaren genomför en badrumsrenovering.

Stamspolning – Hur ofta?

Stamspolning är en rengöringsprocess av stammarna. Genom att detta sker kan de få längre livslängd vilket gör att bytet kan skjutas upp. På detta sätt kan man säga att stamspolning avgör hur ofta som stambyte behöver ske. Med service och underhåll hålls stammarnas kvalité längre tid.

Stambyte – Hur ofta innebär det högre hyra?

Fastighetsägare försöker planera badrumsrenoveringar i bostäderna så att dessa sammanfaller med stambyte. På detta sätt blir det mest kostnadseffektivt. Det innebär därmed även att badrummet renoveras och får bättre kvalité i och med renoveringen. En åtgärd som innebär att fastighetsägaren får ta ut en högre avgift, hyra. Det blir därmed en regel, med få undantag, att hyra blir högre efter en stamrenovering. Vid bostadsrättsföreningar är det inte själva kvalitetshöjningen som ligger till grund för högre avgift. Istället är det föreningens ekonomi. Behöver stora lån tas för denna renovering innebär det högre månadsavgift för att täcka denna kostnad.

Bo kvar? – Är det möjligt?

Ja, i teorin kan du bo kvar. Men vill du det? Under 4 – 8 veckor kommer hantverkare att arbeta i badrum, kök och tvättstuga. Toalett och dusch kommer vara avstängd under vissa av dessa veckor. Många väljer därför att bo hos en vän eller släkting.

Bygglov för solceller – vad gäller?

Solceller är förnybar energi och något som generellt uppmuntras av kommun, stat och landsting. Att installera dem kan ge subventioner och stöd i olika former. Men vad gäller egentligen för den som vill ansöka om bygglov för solceller?

Då behövs det inte

Det beror till hög grad på solcellerna utformning. Så länge solcellerna följer takets lutning eller formen på huset, krävs inget bygglov för solceller även om det är detaljplanelagt område. Det är bra att känna till att reglerna kan variera något mellan olika kommuner. För att vara säker är det därför bäst att gå in på just din kommuns hemsida för att läsa mer. Om det inte finns tillräcklig information på hemsidan, bör det finnas ett telefonnummer du kan ringa. Det här är mycket viktigt att göra innan en installation påbörjas.

Generellt krävs inte bygglov om du uppfyller följande:

 • Installeras på en- eller tvåbostadshus.
 • Följer byggnadens form och inte är vinklade uppåt eller utåt.
 • Inte har någon påverkan på byggnadens konstruktion.
 • Installationen utförs i enlighet med fastighetens detaljplan, till exempel att den inte överstiger angiven totalhöjd.

När behövs bygglov för solceller?

Bygglov för solceller behövs i vissa fall, till exempel när det ska installeras på kulturklassade byggnader. Det gäller också i de fall som installationen inte följer punkterna som nämns under rubriken ovan. Generellt kan man säga att du behöver bygglov för solceller om något av följande uppfylls:

 • Byggnad är kulturklassad, alternativt är belägen i ett kulturhistoriskt värdefullt område.
 • Det finns angivet i detaljplanen att bygglov är nödvändigt.
 • Solcellerna ska integreras i taket eller fasaden, det vill säga inte monteras utanpå.

Hur ansöker man om bygglov?

Börja med att tala med din kommun eller gå in på deras hemsida. Här finns det instruktioner för hur du går tillväga om du ska söka bygglov för solceller eller andra projekt. Till exempel bör du hittar en ansökningsblankett på din kommuns hemsida, där du kan fylla i den information som krävs.

Känner du dig inte säker på hur blanketterna ska fyllas i eller vilka dokument som ska bifogas? Tala med byggnämnden i kommunen. Det är bra att vara beredd på att handläggningstiderna ibland kan vara långa, och det beror i hög grad på vilken kommun du bor i och hur hög belastningen är för tillfället.