När flyttfirma anlitas för flytt till Varberg

Nytt jobb, kärlek eller bara för omväxling? Oavsett orsak till att flytten bär till Varberg så behöver frågan kring hur flytten ska ske lösas. Många väljer att anlita en flyttfirma i närheten av Varberg för att underlätta flytten. Eftersom tjänsten omfattas av RUT innebär det även att priset blir 50 % lägre. Men boka aldrig ”första bästa flyttfirma” utan tänk efter före. Det brukar löna sig.

1. Kontrollera referenser, exempelvis via RECO

Det finns flera recensionssidor där kundernas recensioner påvisar hur de uppfattar den service de fått från sin flyttfirma. De företag som fått höga betyg under längre tid får utmärkelsen ”RECOmenderat företag”. En flyttfirma i Varberg har fått denna utmärkelse under 6 år i rad. Det är självklart ett mycket bra betyg.

2. Flyttfirma från Varberg – eller varifrån du flyttar

Ska du flytta till Varberg, från en annan stad, är chansen stor att du kontaktar en flyttfirma i din nuvarande stad. Det kan exempelvis vara Göteborg. Men när flytt sker mellan två olika städer kan flytthjälpen lika gärna beställas från den stad du bor i – som den stad du ska flytta till. Det blir oavsett lika mycket jobb och lika många mil de behöver åka. Kanske finns det billigare hjälp att få från den andra staden? Ta in offerter och jämför.

3. Planera och fundera på behov

Finns önskemål om att få hjälp med flytten kanske det även finns önskemål om att få hjälp med andra tjänster som underlättar flytten. De större flyttfirmorna brukar kunna erbjuda kompletta paketlösningar som minst sagt underlättar under flyttdagarna.

 • Magasinering – Förvara delar av bohaget under kortare eller längre tid i magasin.
 • Montering – Få hjälp med att montera hyllor och andra möbler på plats
 • Installering – Få hjälp med att installera dator, Wi-fi och annan elektronik
 • Flyttstädning – Få hjälp med städningen efter att flytten genomförts
 • Tunga lyft – Flygel eller kassaskåp? Meddela din flyttfirma i förväg och fråga om de kan hantera dessa så kallade tunga lyft.

Fundera först över vilka delar som önskas och ta sedan in offert för att se hur mycket ekonomin klarar av. Blir det för dyrt kanske monteringen kan genomföras själv? Många gånger blir däremot billigare än vad kunden trott. Detta tack vare att RUT-avdraget gäller för de flesta tjänster inom flytt.

Därför investera i båtlyftar

Tycker du, precis som många andra båtägare, att vinterförvaring av båten är ett tråkigt och jobbigt arbete? Eller vill du helt enkelt kunna förvara din båt på ett tryggare och säkrare sätt? Genom att investera i båtlyftar kommer båtägandet att bli betydligt mer okomplicerat och roligt. Men vad är en båtlyft, vad kostar en sådan och varför är det en smart investering?

En båtlyft är en anordning som antingen fästs i en brygga, bergvägg eller på sjöns botten. Det finns flera typer av båtlyftar, både varianter som sänker ner båten genom pontoner som vattenfylls, eller som fylls med luft för upptagning. Andra varianter är hydrauliska båtlyftar som istället förankras på sjöns botten och som genom hydraulik lyfts och sänks genom en fjärrkontroll. Den här varianten är otroligt populär och beror på mycket på bekvämlighetsaspekten. Du sänker eller höjer upp båten på cirka 40 sekunder. När liften är i nedsänkt läge märks den inte av, vilket är bra för dig som inte vill påverka utsikten. Varje gång du kommer hem efter en dag på sjön är det bara att parkera båten i lyften, hissa upp den med fjärrkontrollen och bekvämt kliva av i brygghöjd.

Smart för vinterförvaring

Istället för att krångla med upptagning och transport varje år, samt dyra förvaringskostnader, kan du med en hydraulisk båtlyft endast höja upp båten och förvara den vid bryggan. Det är svårt att stjäla en båt på en båtlyft, vilket är bra ur stöldsynpunkt. Andra fördelar med att investera i båtlyftar är:

 • Du slipper bottenmåla båten eftersom du förvarar den i upphängt läge utan risk för tillväxt av havstulpaner och alger.
 • Båten blir svårare att stjäla.
 • Båten riskerar inte att absorbera vatten (vanliga plastbåtar absorberar upp till 10 % av sin egen vikt).
 • Det blir betydligt enklare att lägga till.
 • Du skyddar båten mot slitage orsakat av vågskvalp, vind och svall.
 • Du slipper lägga dyra pengar på varvskostnader.
 • Du förlänger båtsäsongen eftersom du enkelt kan sänka ner eller upp båten beroende på hur vädret ser ut.

När måste privatpersoner anlita företag för trädfällning?

En privatperson får ta ner träd på den egna tomten utan att något tillstånd krävs. Det finns därmed aldrig krav på att trädfällning måste ske av ett företag. Men det finns tillfällen då fördelarna är mycket stora….

Säkerhet för dig och dina grannar

 • Säkerhet för byggnader
  Är din villatomt så stor att trädet kan falla, hur som helst, utan att skada kan uppkomma på byggnader i närheten? Då är chansen större att trädfällning kan ske på egen hand. Finns däremot risken att trädet faller på en byggnad, inte minst en bostadsbyggnad, bör proffs tas in. En av de större skillnaderna mellan proffs och amatör är just säkerhetsaspekten. Ett proffs kan fälla trädet med en perfektion på några decimeter gällande var det ska fällas. Ett annat alternativ är att sektionsfällning sker, dvs. att trädet sågas ner del för del.

 • Säkerhet för dig
  Den andra säkerhetsaspekten är säkerheten för personer som fäller trädet eller är i närheten. Vet du om vilka säkerhetsrutiner som bör användas för att skapa trygghet för alla medverkande? Allt för många personskador uppstår årligen på grund av slarv eller okunskap kring just säkerhet vid trädfällning.

Varning vid trädfällning på egen hand

Ett företag som erbjuder trädfällning på olika nivåer skriver på sin hemsida ett flertal punkter som privatpersoner bör tänka på om de väljer att fälla träden själv. Dessa punkter belyser även vikten av att antingen anlita proffs eller vara mycket insatt i arbetet innan det påbörjas själv.

 • Ha alltid adekvata skyddskläder

 • Stå inte kvar
  Många privatpersoner står kvar på själva fällningsplatsen vid fällning. Detta är däremot något som företaget avråder ifrån utifrån att trädet kan falla snett, glida och därmed utgöra en fara.

 • Använd rätt verktyg
  Är det bara en såg som behövs vid trädfällning? Många privatpersoner tror detta men genom att se på proffsen är det tydligt att betydligt fler verktyg används än så. Det kan vara allt från spännband och yxa till kilar. Som med allt hantverk är rätt verktyg helt avgörande för rätt resultat. Exempelvis nämns att mindre träd enklast fälls med bågsåg. Större träd kan behöva en kombination av flera verktyg.

 • Barn, husdjur och grannar
  Var noga med att se över säkerheten en extra gång. Är barnen inne? Kan någon råka gå in på gården under trädfällningen? Vet grannarna om fällningen i förväg?

Arbetsprocessen inom 3d visualisering

Arbetsprocessen inom 3d visualisering

Olika företag kan självklart arbeta på olika sätt med 3d visualisering och den process som leder fram till en färdig produkt till kunden. Däremot har flera av företagen liknande steg framåt.

Första steget – Målet med 3d visualisering

Kunden och leverantören möts för en diskussion kring produkt och mål. Vad är målet med den 3d visualisering som beställs. Här skapas även underlag för hur visualiseringen ska skapas och presenteras.

Andra steget – 3d modellering

När nu företaget har fått en bild om vad som ska skapas är nästa steg att producera en 3d modellering. Det är därmed en 3d-modell som tas fram. En modell som därmed kan ses från flera olika håll och där färg och form enkelt kan ändras. Det kan därmed jämföras med ett skelett som sedan yttre faktorer ändras på. Om kunden är nöjd med den modellering som skett går steget vidare.

Tredje steget – 3d rendering

Nu börjar 3d visualiseringen ta fart vilket kan ske både i foto och videoformat. Renderingen handlar om att skapa produkten i dess rätta miljö och format så att kunden kan använda dem. Detta med exempelvis verklighetstrogna bilder som kan användas istället för fotografier.

 • Bilder

Vid 3d visualisering kan slutprodukten bli en statisk bild. En bild som med exempelvis 3d effekter presenterar en produkt, ett hus eller en tjänst.

 • Animeringar

Om animeringar används skapas rörlig media. Media som efterliknar verkligheten men har mer flexibel möjlighet till presentation och användning. Det kan exempelvis vara en presentation av en möbelgrupp där animeringen visar möblerna i olika miljöer, med olika funktioner och hur dessa kan användas av olika kundgrupper.

 • 360 graders bilder

Med 360-bilder kan en virtuell rundvandring skapas. Med hjälp av 3d visualisering kan därmed exempelvis bilar eller bostäder visas – trots att de inte finns i produktion ännu. Med rundvandringar i lägenheter kan spekulanter boka dessa redan innan byggherren börjat bygga.

Det kan liknas med ett ”datorspel” där besökaren själv navigerar runt i bostaden, i fabriken eller vad som presenteras med denna grafik.

Med tanke på bredden kan 3d visualisering användas inom en rad olika områden. Framförallt handlar det om att presentera en produkt eller tjänst på ett visuellt, pedagogiskt och strukturerat sätt. Det kan därmed ske i exempelvis E-butiker för att kunderna ska kunna se produkterna från olika vinklar likväl som i stora projekt där upplevelsen av en helt ny galleria ska presenteras.

Stambyte – Hur ofta ska det ske?

Flera av de stora byggbolagen som genomför stambyte har FAQ på sina hemsidor. En hel del frågor handlar om tidsaspekten och hur stambytet påverkar de som bor i bostäderna. Här presenteras fem av de ofta förekommande frågorna.

Stambyte – Hur ofta?

På flerbostadshus behöver stambyte ske efter mellan 30 och 60 år. En del företag anger 25 – 60 år. Det finns ingen statistik på hur ofta som det sker men ungefär denna tidsaspekt gäller. Har stammarna bytts bör man alltså absolut minst räkna med att de håller i 30 år. Se vidare i artikeln stambyte hur ofta från Danixo. Men det kan även bli över det dubbla. Det avgörs av:

 • Rörens material
 • Rörens påverkan
 • Rörens underhåll och service

Byte av rör – Vilka byts ut?

Vid stambyte så sker byte av samtliga rör i fastigheten. Det gäller därmed både avloppsrör och tappvattenrör. Däremot byts inte ledningar som är sammankopplade med elementen. Detta förutsatt att det är uppbyggt på ett separat system.

Partiellt byte – Är det bättre?

Partiellt stambyte är smidigare och mer ekonomiskt – förutsatt att det går att genomföra. Det är egentligen inte ett alternativ utan komplement. Med partiellt byte sker delar av stamrenoveringen successivt i samband med att lägenhetsinnehavaren genomför en badrumsrenovering.

Stamspolning – Hur ofta?

Stamspolning är en rengöringsprocess av stammarna. Genom att detta sker kan de få längre livslängd vilket gör att bytet kan skjutas upp. På detta sätt kan man säga att stamspolning avgör hur ofta som stambyte behöver ske. Med service och underhåll hålls stammarnas kvalité längre tid.

Stambyte – Hur ofta innebär det högre hyra?

Fastighetsägare försöker planera badrumsrenoveringar i bostäderna så att dessa sammanfaller med stambyte. På detta sätt blir det mest kostnadseffektivt. Det innebär därmed även att badrummet renoveras och får bättre kvalité i och med renoveringen. En åtgärd som innebär att fastighetsägaren får ta ut en högre avgift, hyra. Det blir därmed en regel, med få undantag, att hyra blir högre efter en stamrenovering. Vid bostadsrättsföreningar är det inte själva kvalitetshöjningen som ligger till grund för högre avgift. Istället är det föreningens ekonomi. Behöver stora lån tas för denna renovering innebär det högre månadsavgift för att täcka denna kostnad.

Bo kvar? – Är det möjligt?

Ja, i teorin kan du bo kvar. Men vill du det? Under 4 – 8 veckor kommer hantverkare att arbeta i badrum, kök och tvättstuga. Toalett och dusch kommer vara avstängd under vissa av dessa veckor. Många väljer därför att bo hos en vän eller släkting.

Bygglov för solceller – vad gäller?

Solceller är förnybar energi och något som generellt uppmuntras av kommun, stat och landsting. Att installera dem kan ge subventioner och stöd i olika former. Men vad gäller egentligen för den som vill ansöka om bygglov för solceller?

Då behövs det inte

Det beror till hög grad på solcellerna utformning. Så länge solcellerna följer takets lutning eller formen på huset, krävs inget bygglov för solceller även om det är detaljplanelagt område. Det är bra att känna till att reglerna kan variera något mellan olika kommuner. För att vara säker är det därför bäst att gå in på just din kommuns hemsida för att läsa mer. Om det inte finns tillräcklig information på hemsidan, bör det finnas ett telefonnummer du kan ringa. Det här är mycket viktigt att göra innan en installation påbörjas.

Generellt krävs inte bygglov om du uppfyller följande:

 • Installeras på en- eller tvåbostadshus.
 • Följer byggnadens form och inte är vinklade uppåt eller utåt.
 • Inte har någon påverkan på byggnadens konstruktion.
 • Installationen utförs i enlighet med fastighetens detaljplan, till exempel att den inte överstiger angiven totalhöjd.

När behövs bygglov för solceller?

Bygglov för solceller behövs i vissa fall, till exempel när det ska installeras på kulturklassade byggnader. Det gäller också i de fall som installationen inte följer punkterna som nämns under rubriken ovan. Generellt kan man säga att du behöver bygglov för solceller om något av följande uppfylls:

 • Byggnad är kulturklassad, alternativt är belägen i ett kulturhistoriskt värdefullt område.
 • Det finns angivet i detaljplanen att bygglov är nödvändigt.
 • Solcellerna ska integreras i taket eller fasaden, det vill säga inte monteras utanpå.

Hur ansöker man om bygglov?

Börja med att tala med din kommun eller gå in på deras hemsida. Här finns det instruktioner för hur du går tillväga om du ska söka bygglov för solceller eller andra projekt. Till exempel bör du hittar en ansökningsblankett på din kommuns hemsida, där du kan fylla i den information som krävs.

Känner du dig inte säker på hur blanketterna ska fyllas i eller vilka dokument som ska bifogas? Tala med byggnämnden i kommunen. Det är bra att vara beredd på att handläggningstiderna ibland kan vara långa, och det beror i hög grad på vilken kommun du bor i och hur hög belastningen är för tillfället.

Pvc fönster – egenskaper och fördelar

Har du gamla fönster som behöver bytas ut? Då kan pvc fönster vara ett bra alternativ. Till skillnad från träfönster kräver dessa inget underhåll och är dessutom billigare. Träfönster kan förvisso renoveras och få nytt liv men gamla fönster håller sällan samma standard som dom mer moderna. Nedan kan du läsa mer om pvc – vad det är, vilka egenskaper materialet har samt vilka fördelar som finns.

Vad är pvc?

Pvc är en slags plast med mycket hög hållbarhet. Det är både vanligt och populärt inom byggbranschen och har funnits sedan början av 1900-talet. Dom första fönstren med karmar av pvc kom dock först 1954 och var till en början populära på platser med begränsade tillgångar till trä. Allt eftersom åren gått har den här typen av fönster blivit populära mer eller mindre överallt, troligen till följd av dom många fördelarna som finns med materialet.

Fördelar med pvc fönster

Pvc är ett bra material ur många synvinklar, inte minst för att det är tåligt och håller hög kvalitet. Att välja fönster i detta material har många fördelar:

 • Billiga – En av dom stora fördelarna med pvc fönster är att man får mycket fönster för pengarna. Det är ett billigt alternativ men som ändå håller hög kvalitet. Jämfört med till exempel träfönster är det ett mycket billigare alternativ.

 • Underhållsfria – Även här kan man jämföra med träfönster, som behöver underhåll i form av till exempel målning. Ett pvc fönster är underhållsfritt och därmed ett bekvämt val för den som vill undvika tidskrävande och besvärligt underhåll.

 • Inbrottssäkra – Den här typen av fönster är mycket inbrottssäkra vilket såklart även det hör till en av fördelarna.

 • Isoleringsförmågapvc fönster har bra isoleringsegenskaper – dom håller inte bara kylan på rätt sida av fönstret utan klarar också av att stänga ute ljud och buller.

Olika modeller

Pvc fönster kommer i många olika modeller och det är inte så svårt att hitta något som passar. Dessutom finns dom att måttbeställa om inte standardmåtten passar för ändamålet. Man kan även göra olika färgval samt välja mellan olika spröjs – om man nu vill ha det. Detta gör att dom passar till i princip alla typer av byggnader, moderna som gamla. Med blotta ögat syns det inte att dom är gjorda av plast, vilket också kan räknas till en av fördelarna.

Att byta fönster – Vad gäller i Enköping?

Oavsett om du ska byta fönster på din egen villa eller om det är en stor bostadsrättsförening som ska genomföra fönsterbyte behöver planering, jämförelse av priser och kontroll om bygglov krävs genomföras i förhand.

Så går det till att byta fönster – enligt ett byggföretag i Enköping

Processen är förhållandevis lika oavsett vilket företag som anlitas. Följande exempel är från ett företag i Enköping som säljer, renoverar och installerar dörrar och fönster.

 1. Diskussion och kontroll
  Behöver verkligen bostadsrättsföreningen byta fönster eller räcker det med att renovera dem? Boka in ett besök av experter som kan mäta och avgöra vilket alternativ som är bäst.

 2. Fri offert med fast pris
  Har ni bestämt er för att byta fönster? Då är nästa steg att få en kostnadsfri offert med fast pris. Det är standard att en representant från företaget kommer till föreningen och granskar förutsättningarna varpå de kan ge en offert. Eftersom det är så olika förutsättningar är det omöjligt för företagen att ge offert utan att först granska.

 3. Planering och kommunikation
  Innan man påbörjar att byta fönster inom en bostadsrättsförening eller större hyresfastighet sker en noggrann planering tillsammans med ansvariga inom föreningen. Dessutom behöver tydlig kommunikation ske med de som bor i lägenheterna så att de ska känna sig trygga i vad som väntar.

 4. Bytet
  Att byta fönster kan ske både på sommaren och på vintern. Skillnaden är hur många fönster som byts i taget. Vid byte under vintern kan exempelvis ett rum bytas i taget vilket gör att värmen bibehålls tydligare under bytet. Dessutom installeras då värmefläktar som håller ute kylan.

Bygglov och bygganmälan

Om du behöver ansöka om bygglov alternativt bygganmälan beror på om de nya fönster som ska monteras kommer att ändra bostadens utseende eller inte. Men det finns även andra saker som påverkar behovet av bygglov.

 • Inom detaljplanerat område
  Om du bor inom detaljplanerat område bör du alltid kontakta Enköpings kommun och fråga om bygglov krävs. Det går att se på Enkoping.se var gränsen går för detaljplanerat område.

 • Om byggnaden ändrar karaktär och/eller utseende
  Det kan finnas tidigare bygglov som angett att bostaden ska byggas med vissa färger och former. Det är detta som ger byggnaden dess karaktär och avgörs bland annat av närliggande bostäder. I det fall som utseendet ändras ökar risken att bygglov krävs.

 • K-märkt eller på annat sätt skyddad bostad
  En bostad som är K-märkt skyddas enligt lag. Därmed behöver renovering ske enligt vissa regler. Det kan även gälla historiska byggnader eller byggnader som av annan anledning inte få ändras.

Hur ofta behöver egentligen ett stambyte genomföras?

Att ett stambyte är något som många fastighetsägare drar sig för att ta tag i är knappast en hemlighet. Det är besvärligt och dyrt och dessutom tar det ganska lång tid. Den som väntar för länge riskerar dock att få vatten- och fuktskador i fastigheten så vet man att stammarna är gamla och dåliga finns ingen anledning att vänta. Men hur vet man egentligen det, och hur ofta är ett stambyte nödvändigt?

Stambyte behövs men hur ofta?

”Hur ofta?” är en av dom vanligaste frågorna som rör stambyte. Och svaret kan minst sagt uppfattas som luddigt, för det är nämligen mellan 30–60 år. Däremot så har tätskikt en livslängd på ca 30 år och därför kan det vara bra att ha det som utgångspunkt. När tätskikten behöver bytas ut, kan det vara smart att byta ut stammarna också.

Hur vet man att stammarna är bra eller dåliga?

Även om det kan vara svårt att säga exakt hur ofta man behöver genomföra ett stambyte så är det viktigt att man som fastighetsägare vet dess ålder, det vill säga när dom byttes ut senast. Även om livslängden kan variera mycket så kan det i alla fall ge en indikation. Det finns dock flera andra saker som kan vara tecken på att stammarna börjar bli dåliga. Det kan bland annat visa sig på följande sätt:

 • Läckage
 • Stopp som återkommer regelbundet
 • Dålig lukt som inte försvinner

När stammarna börjar närma sig eller har passerat 30 år har skicket ganska säkert hunnit försämras en hel del. Börjar man dessutom märka av ovanstående problem är det helt klart dags att göra något åt det.

Underhåll ökar livslängden

Den som underhåller sina stammar väl ökar också livslängden på dom. Inte minst så minimerar man risken för skador om man med jämna mellanrum låter göra rörinspektioner och stamspolningar. På så vis kan man mer eller mindre försäkra sig om att man har hela och fräscha stammar fram tills den dagen dom behöver bytas på grund av ålder.

Det är dock långt ifrån alla som har koll på hur rör och ledningar ser ut i sina hem och fastigheter men även fast dom har en lång livslängd och inte behöver bytas särskilt ofta så kan det vara bra att göra underhållet till en vana.

Det här är relining

Har du problem med avlopp och stammar hemma kanske du kommit i kontakt med ordet relining – utan att riktigt förstå vad det är. Det är, enkelt förklarat, en metod som används för att renovera avloppsstammar istället för att byta ut dom. Nedan kan du läsa mer om vad det är, hur det går till och när det är ett passande alternativ.

Mer om relining

Relining, rörinfodring eller stamrenovering – kärt barn har många namn. Oavsett vad man väljer att kalla det så innebär metoden att man lägger ett nytt skyddande lager i rörens insida. Det nya lagret består av plast och det finns två olika metoder:

 • Strumpmetoden
 • Lösplastmetoden

Så går det till

Relining verkar kanske krångligt och är givetvis inget man kan göra själv. Här krävs en skicklig yrkesman med rätt verktyg och utrustning. Med detta är det inte så svårt som det låter utan man för helt enkelt ner utrusningen i rören, där den nya beläggningen läggs. När plasten har torkat har nya rör bildats inuti dom gamla rören och därmed har man ökat på livslängden ett bra tag på slitna och otäta rör.

När passar det?

Relining är en bra metod i många fall – men inte i alla. Står du i valet och kvalet mellan att byta ut gamla och slitna stammar eller relina dom så kan det förstnämnda ibland vara bättre, även om det innebär ett mer omfattande arbete och ett betydligt högre pris. En renovering av stammarna ger nämligen inte något permanent resultat, och man kan heller inte göra det gång på gång eftersom flödet i rören blir sämre i takt med att beläggningen blir tjockare. En rörrenovering innebär alltså inte att man slipper stambyte.

Att genomföra en relining på väldigt gamla system som ändå snart behöver bytas ut är egentligen ingen större mening. Visst skjuter man problemet ett par år på framtiden men stammar behöver förr eller senare bytas ut ändå. Förvisso väljer både fastighetsägare och bostadsrättsföreningar att göra detta, just för att spara lite tid. Så när passar det då? Ett exempel är om man har stammar som är generellt sett är bra, men där vissa delar har återkommande problem. Ett annat tillfälle då metoden kan vara lämplig är kring områden där rören är svåra att komma åt och där det är lättare att renovera dom än att byta ut dom.