Fönsterrenovering i Stockholm

Fönsterrenovering i Stockholm

Känns det jobbigt att renovera fönstren? Att vara husägare innebär dessvärre många stora utgifter då och då. Om du inte fixar och underhåller dina fönster får du räkna med långt värre problem i framtiden, exempelvis fukt- och mögelskador. Det finns många skickliga företag som kan utföra fönsterrenovering i Stockholm på ett smidigt och enkelt sätt. Fördelen är att det nästan alltid är billigare att renovera de befintliga fönstren än att sätta in helt nya. Vad priset ligger på varierar lite mellan firmorna. Men du kan räkna med ett totalpris från cirka 2 500 kronor per varje fönster (träfönster). Har du däremot aluminiumfönster är det billigare, från cirka 1 200 kronor per fönster.

Kom ihåg att du även kan dra av 30 % av kostnaden för själva arbetet genom att använda ROT-avdraget. Och om det ändå känns jobbigt att lägga ut mycket pengar kan det kännas bättre att veta att du faktiskt kan spara pengar på att renovera fönstren. Ja, du läste rätt. Gamla fönster är ofta dåligt isolerade, något som kostar skjortan vintertid när du ska värma upp inne. Under tiden du får fönstren renoverade kan du även passa på att byta ut de gamla glasen mot energiglas.

Pilligt jobb

Det går att utföra en fönsterrenovering själv om man är händig. Men det är viktigt att veta vad man ger sig in på. Arbetet är otroligt segt och tidskrävande och eftersom du helst inte vill ta ur varje fönster på en och samma gång (kan bli kallt inomhus) behöver du jobba dig igenom fönster för fönster, samma procedur efter samma procedur. När du anlitar ett företag finns det vissa som plockar ut alla fönster samtidigt och sätter in tillfälliga fönsterparaplyer. Väl på verkstaden kan företaget renovera alla fönster samtidigt på ett betydligt mer effektivt sätt. Snart har du helt fräscha och nyrenoverade fönster tillbaka där de hör hemma – i huset.

Om dina fönster inte ser alltför risiga ut kan det dock vara värt att utföra jobbet själv. Ofta behöver du endast skrapa bort lite gammal flagnande färg och måla om. Men har det gått många år sedan sist är det stor risk att metalldelarna i fönstret har rostat och att gammalt kitt lossnat. Då är arbetet betydligt mer tidskrävande. 

Prisvärd golvslipning

Prisvärd golvslipning

Att hitta rätt person eller företag att slipa ditt golv kan kräva en viss tid av letande. Givetvis finns det många duktiga företag därute som är enbart specialiserade på att slipa golv, men det krävs också bra garantier, att kommunikationen funkar och att företaget är seriösa med fakturor och dokumentation för att du inte ska riskera att hamna i en jobbig tvist efteråt.

Börja med att ta in offerter från olika företag. Precisera så gott du kan vad du vill ha offert på. Det vill säga typ av golv, storlek, antal år sedan det slipades senast och så vidare. Det kan vara svårt på förhand att veta ungefär vad ett rimligt pris är och just därför är det bra att få flera olika bud att ta ställning till så att man kan bilda sig en uppfattning och hitta en prisvärd golvslipning. Kom ihåg, billigast behöver inte alltid vara det sämsta alternativet och dyrast behöver inte vara bäst. Gå igenom offerterna ordentligt, ta hjälp av någon från hantverksbranschen om du känner någon som kan gå igenom och förklara de olika alternativen för dig och vad de olika sakerna innebär.

Erfarenhet och referenser

När du gått igenom de olika priserna och fått klart för dig vad du vill ha gjort är det bra att gå igenom företagets historik. Hur ser hemsidan ut, vad har de för kunder. Be om referenser och kolla hur det blivit. Även om man givetvis ska ge unga, duktiga nya entreprenörer chansen så är det alltid bra att ha referenser att falla tillbaka på.

Arbetet är avdragsgillt och går under det så kallade ROT-avdraget vilket innebär att du som kund får 30 % rabatt på skatten av skatteverket. Gör en egen uträkning vad det skulle kosta att göra arbetet på egen hand, med hyra av maskin och köp av diverse golvmedel för polering och liknande. Sannolikt blir det billigare men du måste även ha i åtanke tiden det tar. Det är flera dagars hårt arbete och förmodligen blir det inte riktigt lika bra som om du anlitar en professionell firma. Överväg alternativen och välj sedan det som känns bäst både för huset och för plånboken. Det viktigaste är att resultatet blir bra och då kan det vara värt att ha lagt ut några extra kronor på att någon gör det enligt konstens alla regler.

Fördelar med bergvärme

Fördelar med bergvärme

Installera bergvärme är ett miljömässigt och ekonomiskt alternativ mot flera andra värmekällor. I korthet används den värme som lagrats i berget, sjön eller i grundvattnet. Vad är fördelarna?

Störst energibesparing

Av de olika värmepumpar som finns tillgängliga i Sverige ger bergvärme den största energibesparingen. Hur stor besparingen blir beror självklart på vilken värmekälla som man hade innan. Har man exempelvis direktverkande el blir det mycket stor energibesparing. Uträkningar visar att besparingen kan nå upp mot 80%.

Värme – och kyla

Bergvärme ger inte bara värme – utan även kyla. Under höst, vinter och vår ges tillgång till varmvatten samt uppvärmning av bostaden. Under sommarmånaderna är däremot behovet större av kyla. Systemet kan då användas för att skapa en kylande effekt. På så vis får man både kyla och värme och därmed en jämnare inomhustemperatur. Något som flera andra värmekällor inte kan erbjuda.

Underhållsfritt

Jämfört med andra värmekällor är bergvärme väldigt underhållsfritt. Att exempelvis byta från att elda i panna till bergvärme frigör stor tid för de boende. Men även här beror skillnaden på vilken värmekälla man hade tidigare.

Kan även användas på små tomter

Med dagens utbud av bergvärmepumpar kan du ha denna värmekälla oavsett om du bor på en liten eller stor tomt. Det är inte längre någon begränsning utifrån denna faktor.

Berg- Jord eller Vatten?

Med bergvärme, jordvärme och vattenvärme används en liknande teknik. Men dessa passar vid något olika tillfälle. Bergvärmen tar tillvara värmen som lagrats i det berg finns långt under boendet. Borra på tomten (kolla upp med kommunen först var borrning får ske) och installera värmen. Här är man helt begränsad till tomten.

Jordvärme utvinner värmen som finns i ytskiktet på jorden. Här lägger man ut anordningen på en större yta. Istället för att gräva mycket djupt används ytvärmen på ett större område. Sjövärme passar dig som bor nära en sjö. Det är då värmen från sjöbotten som tas tillvara i likhet med hur bergvärme delvis fungerar.

Det finns även luft/vattenvärme, solvärme och naturkyla som ger värme/kyla. Solvärme används för att ta till vara på den energi som solen ger. Med solvärme kan varmvatten till en normalstor villa skapas under vår och sommarmånaderna. Men det krävs då att det är normalmycket sol.

Hör med en installatör eller återförsäljare om du är osäker på vilken slags värmekälla som skulle passa bäst utifrån dina förhållanden.

Målare – efterfrågan och tillgång

Målare – efterfrågan och tillgång

Det har onekligen blivit allt mer vanligt att privatpersoner lejer bort måleriarbeten till en målare. Det gäller både fasadmålningar och färgsättning inomhus. Kanske beror det på ROT-avdraget eller helt enkelt bara på att det är väldigt bekvämt och tidsbesparande. Yrkesgruppen tillhör en av dom billigare hantverkarna att anlita och även för den som behöver anlita en målare i Stockholm ligger priset på en bra nivå jämfört med hur det ser ut bland andra typer av hantverkare.

Stor efterfrågan

Målare är efterfrågade överallt för olika typer av jobb. Både företag och privatpersoner utnyttjar tjänsterna som finns att tillgå flitigt och efterfrågan ser relativt jämn ut i hela landet. Givetvis kan man behöva vänta något längre om man letar efter en målare i Stockholm då det är naturligt att städer med högre befolkning också har en större efterfrågan. Oftast finns det dock någon som är ledig för den typ av hjälp man önskar och väntetiderna är sällan extremt långa.

Balans i branschen

Sett till efterfrågan och tillgång ser det ut att vara en bra balans i branschen. Det råder ingen direkt brist samtidigt som det inte finns på tok för många verksamma. Vill man till exempel arbeta som målare i Stockholm finns det alltid något företag som behöver utöka sina anställda, även om möjligheterna kanske inte växer på träd. Det är dock inte omöjligt att hitta ett jobb för den som har utbildat sig.

Vill man vara mer självständig istället för att vara anställd kan man alltid starta en egen firma. Även om konkurrensen är ganska hård på många platser i landet så finns möjligheter att skaffa sig ett gott rykte genom att erbjuda något som andra inte har. När man skaffat sig några kunder är chansen stor att det sedan rullar på i lagom takt.

Helhetslösningar – Exempel från Malarestockholm.nu

Malarestockholm.nu är ett företag som inte bara erbjuder sig att utföra måleriarbeten, utan även renoveringar, byggprojekt och elarbeten. Letar man efter någon som kan erbjuda en helhetslösning när man ska renovera ett helt rum kan det kännas tryggt att anlita ett företag som sköter allt från början till slut. Även om man bara behöver hjälp med mindre projekt, så som att måla om en fönsterkarm eller tapetsera en fondvägg kan malarestockholm.nu erbjuda det också.

Underhåll din fiskbensparkett

Underhåll din fiskbensparkett

Trägolv blir vackrare med åren, brukar man säga. Sanningen är det dock att det i mycket hög grad beror på hur väl man tar hand om det. En annan faktor är vilket träslag man väljer. Vissa anser till exempel att ek åldras vackrare än till exempel furu och ask – men kring det finns det olika åsikter, givetvis.

Har du en fiskbensparkett är det kanske främst av estetiska skäl. Många anser helt enkelt att mönstret är fint att titta på. Desto viktigare är det då att hand om golvet så att det ser bra ut, och så att det fyller sin estetiska funktion.

Vårda regelbundet

Viktigt vid vård av fiskbensparkett och trägolv överlag är att man inte låter det gå för långt mellan tillfällena. Det krävs regelbunden golvvård för att det ska hålla sig fint över tid. Desto mer regelbundet bör du städa och underhålla om du har husdjur hemma. För den som har till exempel hund är det nästintill omöjligt att undvika att få in grus och sand på golvet – inte minst under hösten och vintern.

Om du har behandlat ditt parkettgolv med lack är det bra att känna till att gruskorn kan repa ganska lätt. Det optimala är att stoppa smutsen i entrén, innan det kan nå din fiskbensparkett. En bra avtorkningsmatta kan göra susen, även om man kanske inte får bort precis allting.

Golvslipningar

Med jämna mellanrum kan en golvslipning behövas. Du kan antingen göra det själv, eller manliga en firma som kan göra det. De har erfarenhet, och många av dem lämnar dessutom en garanti (till exempel som https://parkettspecialisten.se/ gör). Tänk på att ett golv inte kan slipas hur många gånger som helst – men troligtvis är det inget som du behöver oroa dig för.

Bäst att förebygga

Det bästa du kan göra är att förebygga smuts och repor. Som nämnt ovan kan du ha en bra avtorkningsmattan i entrén, till exempel. Något annat att överväga är vilken ytbehandling du ska ha. Många gillar behandlingar med olja eftersom det framhäver träets egenskaper – det ser bra ut, helt enkelt. Om du väljer en hård lack kommer du däremot att behöva vara mindre försiktig och inte utföra lika mycket underhåll. Lacket bildar nämligen en vattenavvisande yta som göra att din fiskbensparkett blir betydligt mindre känslig för fläckar och smuts.

Fyra tips för en finare fasadmålning – grundarbetet

Fyra tips för en finare fasadmålning – grundarbetet

Målare i Stockholm och andra delar av landet har delat med sig av olika tips på nätet. Vi har tittat på vad de säger – och sammanställt några av tipsen här. För att få en lika fin fasad som grannen är det viktigt med gott förarbete, precis som med all annan målning. Vidare behöver man ta hänsyn till vilken färg som används och fasadens position. Läs mer nedan och därefter rekommenderas ett besök till www.målarenstockholm.se.

Gör en noggrann rengöring

En målare i Stockholm (eller snarare handlare) skriver om hur smutsiga fönstren kan bli när man inte har tvättat dem på ett tag. De poängterar att samma smuts som fastnar på fönsterrutorna också fastnar på fasaden. Av förklarliga skäl tvättar man kanske inte fasaden lika ofta som tvättar fönsterrutorna – så för många krävs en gedigen rengöring innan målningen kan sätta igång.

En bra början är att kontrollera om mögel eller alger har börjat växa. I sådana fall krävs ett särskilt medel som du applicerar på de drabbade områdena. Använd sedan en tvättborste som fästs på trädgårdsslangen. Högtryckstvätt bör undvikas.

Ha klimatet i åtanke

En annan målare i Stockholm skriver på sin hemsida att det svenska klimatet är hårt och kyligt större delen av året. Hårt väder och kyla påverkar givetvis fasaderna negativt – det sliter, helt enkelt. Såväl regn och snö som blåst och strålande solsken gör att husets yttre tar stryk.

När man väljer färg är det bra att ha klimatet i åtanke. För att förebygga behovet av en ommålning är det dock bäst att ta hand om och underhålla fasaden på rätt sätt, skriver denna målare i Stockholm. Det gör att behovet av upprustning minskar rejält. Väl vid ommålning understryker de att underarbetet är betydande.

Slarva inte med skrapningen

Samma målare i Stockholm menar att man inte bör slarva med skrapningen. Du behöver inte skrapa onödigt mycket – men det får inte bli för lite. En fasad som är dåligt skrapat kommer innebära att färgen inte fäster lika bra sedan. Det är alltså bara färgen som flagnar eller som sitter löst som behöver skrapas bort. All annan färg behöver du inte tänka på i det här skedet.

Bra att känna till är att den här delen av jobbet kan vara ganska tuff. Sätt små mål och ta en del av väggen i taget.

Utbilda dig till rörmokare i Stockholm

Utbilda dig till rörmokare i Stockholm

För den som vill utbilda sig till rörmokare i Stockholm finns många möjligheter. Efter avslutad utbildning finns även goda chanser till jobb och yrket har en säker framtid. Vill man så kan man utbilda sig redan på gymnasiet eller via Komvux men vill man byta bana senare i livet finns även andra möjligheter att skaffa sig en utbildning för att kunna arbeta i branschen.

Gymnasieprogram

För den som tidigt i livet bestämt sig för att utbilda sig till rörmokare finns möjlighet redan när det är dags att söka gymnasium. Flertalet skolor i Stockholm erbjuder VVS- och fastighetsprogram, som dessutom med stor sannolikhet kommer leda till jobb direkt efter skolan.

Är man skoltrött efter grundskolan är det ett bra program att välja, just tack vare att det innefattar många delar med praktiskt arbete redan under skoltiden. När man sedan har jobbat i två år kan man genomföra en yrkesexamen och titulera sig som diplomerad VVS-montör, vilket motsvarar samma sak för vad som tidigare kallats rörmokare.

Komvux

Har man inte tidigare avslutat en gymnasieutbildning finns möjlighet utbilda sig till rörmokare via kommunal vuxenutbildning. Utbildningsperioden varar i 64 veckor innan man är färdig, och är upplagd med både teoretiska och praktiska övningar. Precis som med gymnasieprogrammet har man goda chanser till jobb så snart man gått ut med godkända betyg. För att ansöka till utbildning via Komvux krävs att man har avslutat grundskola eller motsvarande.

Via företag

Vissa företag inom branschen erbjuder själva att utbilda sina anställda med interna utbildningar, men det brukar även finnas möjlighet att gå som lärling för att lära sig yrket. Bor man i Stockholm och vill arbeta som rörmokare är det enklast att själv kontakta olika företag i staden för att fråga om det finns möjlighet till lärlingsplats.

Lärlingstiden varar olika länge men en fördel med den här utbildningsformen är att man får lön under tiden. Speciellt för detta är även att man måste göra en anmälan till VVS-branschens yrkesnämnd innan man kan börja.

Oavsett vilken utbildningsform man väljer kommer man ha en säker framtid eftersom det alltid finns en efterfrågan på duktiga hantverkare inom området. Jobbet är varierande och mestadels praktiskt, och man kommer i kontakt med många människor i form av både kunder och andra hantverkare.

Hur varmt ska det vara i en bastu?

Hur varmt som man önskar ha det i en bastu varierar självklart från person till person. Men det är även avgörande utifrån vad för slags bastu man har. Med exempelvis hög luftfuktighet kommer bastun att upplevas varmare än vad temperaturen visar. Därmed gäller även det motsatta. Generellt finns ingen gräns för hur varmt eller ”kallt” det kan vara i en bastu. Det är däremot ytterst få som bastar med en temperatur under 50 grader. Enligt vissa är den vanligaste nivån på 70 – 90 grader. Det är vad man hittar i badhus och andra platser som erbjuder bastubad. I detta fall är däremot luftfuktigheten mycket låg. Det handlar bara om några procents luftfuktighet i dessa modeller som klassas som ”torrbastu”.

Har man däremot en luftfuktighet upp mot 30% sänks generellt temperaturen ner mot ca 50 – 70 %. De som bastar kommer uppleva samma ”värme” som ovan men luftfuktigheten gör att kroppen känner av värmen mer vilket därmed gör att själva temperaturen kan vara lägre. Det kan exempelvis jämföra med ångbastu där luftfuktigheten närmar sig 100%. Ånga pumpas ut i bastun vilket innebär att man inte behöver ha högre än 40 – 50 graders värme. Detta är en bastuform som blir allt mer populär och detta inte minst i spa och lite mer exklusivare anläggningar. En bastuform som just har 40 – 50 grader är den turkiska badformen Hamam. Det kan förenklat jämföras med en mix av bad och ångbastu. Här hålls en hög luftfuktighet i stort sett i hela badhuset.

En mix mellan luftfuktighet och temperatur

Det är alltså temperaturen i förhållande till luftfuktigheten som avgör hur varmt vi upplever det vara i en bastu. Att enbart titta på temperaturen blir alltså missvisande och något som inte kan jämföras. Ska det ske en rättvis jämförelse måste man ställa detta mot luftfuktigheten. Många har temperaturmätare men inte luftfuktighetsmätare i sin bastu men genom att installera de bägge kan man lättare hitta den mix mellan temperatur och fuktighet som man trivs med bäst. Är det torrbastu som lockar med hög temperatur? Eller kanske en ångbastu med varm ånga som ger den varma och sköna känslan.

”Befintligt skick” försvarar inte usel badrumsrenovering

”Befintligt skick” försvarar inte usel badrumsrenovering

Kan säljaren helt komma undan ansvar om en bostad säljs i ”befintligt skick”? Nej, det finns ändå krav på att bostaden ska vara i ungefärlig normal standard. Det visar sig efter en dom gällande en badrumsrenovering i Stockholm – som skapade en tvist i domstol.

För ett par år sedan såldes en finare bostadsrätt på Strandvägen i Stockholm för 7,5 miljoner. I kontraktet stod det att lägenheten såldes ”i befintligt skick” vilket betyder att köparen generellt inte kan vända några krav mot säljaren om felaktigheter upptäcks.

Men när köparen flyttat in och anlitat en besiktningsman framkom att en tidigare badrumsrenovering varit undermålig. Denna badrumsrenovering hade skett 2009 och förväntades därmed följa de då gällande byggreglerna. Men så var inte fallet. Det saknades exempelvis tätskikt och dränering. Man hittade även fel vid duschen som klassades som farliga.

Det slutade med att ett företag från Stockholm fick genomföra en totalrenovering av badrummet. Dessutom valde köparen att stämma säljaren eftersom han ansåg att det var för grova fel. Stockholms tingsrätt ansåg däremot att säljaren gjort rätt och gav honom rätt.

Men köparen valde att dra ärendet vidare och ansökte till Svea Hovrätt. Här ändrades beslutet och man ansåg att köparen hade rätt. Det man i detta fall lutade sig mot var att en köpare bör kunna förvänta sig att en bostad är på en viss ”miniminivå”. Detta alltså även om man valt att sälja den i befintligt skick och därmed avtalat bort rätten för klagomål.

I detta fall har man alltså gått förbi köparens undersökningsplikt och kommit fram till att befintligt skick inte gäller för samtliga skador eller dåliga renoveringar. Frågan slutade med att säljaren blev tvungen att betala 200 000 kr i skadestånd till köparen.

Vad är miniminivå?

Som denna undermåliga badrumsrenovering i Stockholm visar kan man alltså inte skydda sig helt och hållet som köpare genom att hävda att köp sker genom ”befintligt skick”. Det finns en lägstanivå som ändå måste vara uppfylld.

Men som Svea Hovrätt påpekar så var lägstanivån för låg i förhållande till priset på bostaden. Hade bostaden sålts för lägre pris hade alltså miniminivån varit lägre. Därmed skapas en svår definition kring hur miniminivån ska räknas ut utifrån marknadsvärde, bostadens pris och eventuella skador som hittas i renoveringen.

Öka säkerheten i företagets lokaler

Inbrott och objudna gäster hos företag är minst lika vanligt som hemma hos privatpersoner, och det kan kännas minst lika läskigt. Många anställda i vissa branscher känner sig otrygga när dom jobbar och det kan vara bra att se över säkerheten i företagets lokaler. Kanske kan det vara bra att sätta upp kameraövervakning om man haft många inbrott tidigare, och samtidigt fundera på om det går att byta ut nycklar och lås mot något bättre alternativ.

Kameraövervakning

Ett bra sätt för att öka både säkerheten och tryggheten är att sätta upp kameraövervakning. Driver man en butik är det vanligt att ha kameror vid kassan, vid entrén och på lagret. Det man bör tänka på om man funderar på att sätta upp kameror är att det finns vissa regler att förhålla sig till och det är viktigt att informera personalen om att det finns kameror uppsatta i lokalerna.

Företagslarm

Tillsammans med en bra kameraövervakning kan ett larm kan vara nödvändigt om det finns mycket värdesaker eller sekretessbelagda dokument inom företaget. Ett företagslarm kan kopplas direkt till en larmcentral så att hjälp kan vara på plats snabbt ifall det skulle lösas ut. Det är också bra att sätta upp skyltar om att lokalen är larmad så är chansen stor att inbrottstjuvarna avskräcks redan innan larmet ens behöver ljuda.

Se över nycklar och lås
Har företaget många anställda som bär egna nycklar kan det vara en god idé att se över om det finns ett bättre låsalternativ. Det finns alltid en risk med många nycklar och det är inte helt ovanligt att en eller flera kommer bort. Det skapar givetvis en otrygghet och om en nyckel kommer på vift kan man behöva byta ut hela låset. Se över om det finns andra möjligheter, kanske en säkerhetsdörr med kodlås. På så sätt blir det svårare att göra inbrott och koden kan bytas ut med jämna mellanrum för att öka säkerheten ytterligare.

Att ha kameraövervakning, ett bra företagslarm kopplat till larmcentral och en genomgång av lokalens alla nycklar och lås är några bra steg till att öka företagets säkerhet. Är man osäker på vad som passar kan man kontakta en leverantör för olika säkerhetssystem och få en genomgång av den egna lokalen för att hitta en lämplig lösning.