Hitta billigast byggnadsställningar i Uddevalla

Hitta billigast byggnadsställningar i Uddevalla

Dags att måla om fasaden eller kanske lägga om taket? Med byggnadsställningar runt huset blir arbetet ofta mycket enklare och även om det innebär att man måste betala en slant så är det helt klart värt det. Nedan följer några tips på var och hur man kan hitta billiga byggnadsställningar i Uddevalla.

Företag som hyr ut byggnadsställningar i Uddevalla

En snabb sökning på nätet visar att det finns flera företag som hyr ut byggnadsställningar i Uddevalla med omnejd. Första steget blir då att kolla närmare på dessa och be om ytterligare uppgifter från dom olika företagen. Det är bra att ha koll på under vilken tidsperiod man behöver hyra ställningarna så att man snabbt kan få ett svar på om det över huvud taget finns något tillgängligt just då.

Det kan även vara klokt att kolla på omdömen och eventuella referenser för att bilda sig en uppfattning om dom olika företagen. Be om skriftliga offerter för att sedan kunna jämföra olika alternativ lättare.

Hyra privat

Ett annat alternativ för att hyra byggnadsställningar i Uddevalla är att se om det finns någon privat uthyrare i krokarna. Kolla på olika annonssidor eller lägg ut en egen annons där du förklarar vad det är du letar efter. Det här alternativet är ofta billigare men det kan också innebära en högre risk, då det är svårare att veta hur skicket och därmed säkerheten är.

Viktiga frågor att ställa till en privat uthyrare:

  • Hur är skicket?
  • Hur länge kan ställningen/ställningarna hyras?
  • Var i Uddevalla finns dom?
  • Finns försäkring?
  • Hur mycket kostar det?

Att tänka på

Efter att man har lokaliserat några olika alternativ så är det såklart smart att sätta sig ned för att jämföra dessa, oavsett om man bara kollat på olika företag eller båda delarna. Låt säga att byggnadsställningarna behöver hyras i tre veckor – då är det till exempel priset för just den tidsperioden som är intressant att jämföra.

Något annat som är viktigt att ha i tanke är säkerheten. Hyr inte en ställning som ligger nedmonterad i ett garage utan att åtminstone ha sett bilder på hur den ser ut monterad. Det finns som sagt en högre risk att hyra av en privatperson än av ett företag så där är det extra viktigt att man gör sin läxa i förväg.

Konstruktionsritningar för tydligare offert och bygglov

Konstruktionsritningar för tydligare offert och bygglov

Många förknippar konstruktionsritningar enbart med bygglov. Ritningar som måste in till kommunen för att de ska kunna handlägga ärendet och sedan ge bygglov varpå byggnationen kan påbörjas. Men det finns även minst en till fördel. Det handlar att kunna få tydligt jämförbara offerter och kunna räkna ut vad allt kommer att kosta.

En tydlig kostnadskalkyl och offertunderlag

Oavsett om det är en privatperson som ska bygga en mindre villa eller ett företag som ska bygga en gigantisk lagerlokal så är det extremt svårt att göra en kostnadsberäkning utan konstruktionsritningar. Dessa ritningar beräknar materialåtgång och kan sedan användas för att räkna ut kostnaden för materialinköp.

Därmed skapas även ett tydligare offertunderlag. I kontakt med byggföretagen skickas kopia på konstruktionsritningen varpå de mycket tydligt kan räkna ut kostnad för material och arbete. I och med att ritningarna är så tydliga blir det en väg att gå för att få ett exakt offertunderlag.

För företag inom byggbranschen är det en självklar väg att gå att först göra konstruktionsritningar varpå dessa används till offertunderlag. Men för privatpersoner är det inte lika vanligt – kanske främst beroende på okunskapen för hur processen går till.

Konstruktionsritningar vid bygglov

När bygglov ska sökas för ombyggnad eller tillbyggnad finns krav på vilka dokument som måste bifogas. Är det en tillbyggnad kan det i vissa fall enbart krävas information om den del som byggs till – men i vissa fall krävs även en grov skiss över resterande byggnad. Vad som behöver bifogas beror på ett flertal faktorer och frågor kring detta kan kommunen alternativt ett konsultbolag inom branschen svara på.

  • Ritningar underlättar handläggningen

Att skicka med olika slags ritningar redan vid bygglovsansökan har en stor fördel. Framförallt handlar det om att få en så snabb och enkel bygglovsprocess som möjligt. När handläggaren påbörjar ärendet finns alla ritningar på plats och någon komplettering behövs inte.

Alla kommuner har en beräknad handläggningstid för bygglovsansökningar. Därmed även en viss summa som detta kostar. Men tar det längre tid, exempelvis på grund av flera kompletteringar, kan ökad kostnad uppstå för kunden.

  • Tydligare konstruktion för framtiden

Med dessa ritningar skapas även en trygghet för framtiden. Blir det exempelvis en försäkringsfråga finns tydliga ritningar som påvisar konstruktion och vilket material som använts i byggnationen.

Fönsterrenovering i Stockholm

Fönsterrenovering i Stockholm

Känns det jobbigt att renovera fönstren? Att vara husägare innebär dessvärre många stora utgifter då och då. Om du inte fixar och underhåller dina fönster får du räkna med långt värre problem i framtiden, exempelvis fukt- och mögelskador. Det finns många skickliga företag som kan utföra fönsterrenovering i Stockholm på ett smidigt och enkelt sätt. Fördelen är att det nästan alltid är billigare att renovera de befintliga fönstren än att sätta in helt nya. Vad priset ligger på varierar lite mellan firmorna. Men du kan räkna med ett totalpris från cirka 2 500 kronor per varje fönster (träfönster). Har du däremot aluminiumfönster är det billigare, från cirka 1 200 kronor per fönster.

Kom ihåg att du även kan dra av 30 % av kostnaden för själva arbetet genom att använda ROT-avdraget. Och om det ändå känns jobbigt att lägga ut mycket pengar kan det kännas bättre att veta att du faktiskt kan spara pengar på att renovera fönstren. Ja, du läste rätt. Gamla fönster är ofta dåligt isolerade, något som kostar skjortan vintertid när du ska värma upp inne. Under tiden du får fönstren renoverade kan du även passa på att byta ut de gamla glasen mot energiglas.

Pilligt jobb

Det går att utföra en fönsterrenovering själv om man är händig. Men det är viktigt att veta vad man ger sig in på. Arbetet är otroligt segt och tidskrävande och eftersom du helst inte vill ta ur varje fönster på en och samma gång (kan bli kallt inomhus) behöver du jobba dig igenom fönster för fönster, samma procedur efter samma procedur. När du anlitar ett företag finns det vissa som plockar ut alla fönster samtidigt och sätter in tillfälliga fönsterparaplyer. Väl på verkstaden kan företaget renovera alla fönster samtidigt på ett betydligt mer effektivt sätt. Snart har du helt fräscha och nyrenoverade fönster tillbaka där de hör hemma – i huset.

Om dina fönster inte ser alltför risiga ut kan det dock vara värt att utföra jobbet själv. Ofta behöver du endast skrapa bort lite gammal flagnande färg och måla om. Men har det gått många år sedan sist är det stor risk att metalldelarna i fönstret har rostat och att gammalt kitt lossnat. Då är arbetet betydligt mer tidskrävande. 

Prisvärd golvslipning

Prisvärd golvslipning

Att hitta rätt person eller företag att slipa ditt golv kan kräva en viss tid av letande. Givetvis finns det många duktiga företag därute som är enbart specialiserade på att slipa golv, men det krävs också bra garantier, att kommunikationen funkar och att företaget är seriösa med fakturor och dokumentation för att du inte ska riskera att hamna i en jobbig tvist efteråt.

Börja med att ta in offerter från olika företag. Precisera så gott du kan vad du vill ha offert på. Det vill säga typ av golv, storlek, antal år sedan det slipades senast och så vidare. Det kan vara svårt på förhand att veta ungefär vad ett rimligt pris är och just därför är det bra att få flera olika bud att ta ställning till så att man kan bilda sig en uppfattning och hitta en prisvärd golvslipning. Kom ihåg, billigast behöver inte alltid vara det sämsta alternativet och dyrast behöver inte vara bäst. Gå igenom offerterna ordentligt, ta hjälp av någon från hantverksbranschen om du känner någon som kan gå igenom och förklara de olika alternativen för dig och vad de olika sakerna innebär.

Erfarenhet och referenser

När du gått igenom de olika priserna och fått klart för dig vad du vill ha gjort är det bra att gå igenom företagets historik. Hur ser hemsidan ut, vad har de för kunder. Be om referenser och kolla hur det blivit. Även om man givetvis ska ge unga, duktiga nya entreprenörer chansen så är det alltid bra att ha referenser att falla tillbaka på.

Arbetet är avdragsgillt och går under det så kallade ROT-avdraget vilket innebär att du som kund får 30 % rabatt på skatten av skatteverket. Gör en egen uträkning vad det skulle kosta att göra arbetet på egen hand, med hyra av maskin och köp av diverse golvmedel för polering och liknande. Sannolikt blir det billigare men du måste även ha i åtanke tiden det tar. Det är flera dagars hårt arbete och förmodligen blir det inte riktigt lika bra som om du anlitar en professionell firma. Överväg alternativen och välj sedan det som känns bäst både för huset och för plånboken. Det viktigaste är att resultatet blir bra och då kan det vara värt att ha lagt ut några extra kronor på att någon gör det enligt konstens alla regler.

Fördelar med bergvärme

Fördelar med bergvärme

Installera bergvärme är ett miljömässigt och ekonomiskt alternativ mot flera andra värmekällor. I korthet används den värme som lagrats i berget, sjön eller i grundvattnet. Vad är fördelarna?

Störst energibesparing

Av de olika värmepumpar som finns tillgängliga i Sverige ger bergvärme den största energibesparingen. Hur stor besparingen blir beror självklart på vilken värmekälla som man hade innan. Har man exempelvis direktverkande el blir det mycket stor energibesparing. Uträkningar visar att besparingen kan nå upp mot 80%.

Värme – och kyla

Bergvärme ger inte bara värme – utan även kyla. Under höst, vinter och vår ges tillgång till varmvatten samt uppvärmning av bostaden. Under sommarmånaderna är däremot behovet större av kyla. Systemet kan då användas för att skapa en kylande effekt. På så vis får man både kyla och värme och därmed en jämnare inomhustemperatur. Något som flera andra värmekällor inte kan erbjuda.

Underhållsfritt

Jämfört med andra värmekällor är bergvärme väldigt underhållsfritt. Att exempelvis byta från att elda i panna till bergvärme frigör stor tid för de boende. Men även här beror skillnaden på vilken värmekälla man hade tidigare.

Kan även användas på små tomter

Med dagens utbud av bergvärmepumpar kan du ha denna värmekälla oavsett om du bor på en liten eller stor tomt. Det är inte längre någon begränsning utifrån denna faktor.

Berg- Jord eller Vatten?

Med bergvärme, jordvärme och vattenvärme används en liknande teknik. Men dessa passar vid något olika tillfälle. Bergvärmen tar tillvara värmen som lagrats i det berg finns långt under boendet. Borra på tomten (kolla upp med kommunen först var borrning får ske) och installera värmen. Här är man helt begränsad till tomten.

Jordvärme utvinner värmen som finns i ytskiktet på jorden. Här lägger man ut anordningen på en större yta. Istället för att gräva mycket djupt används ytvärmen på ett större område. Sjövärme passar dig som bor nära en sjö. Det är då värmen från sjöbotten som tas tillvara i likhet med hur bergvärme delvis fungerar.

Det finns även luft/vattenvärme, solvärme och naturkyla som ger värme/kyla. Solvärme används för att ta till vara på den energi som solen ger. Med solvärme kan varmvatten till en normalstor villa skapas under vår och sommarmånaderna. Men det krävs då att det är normalmycket sol.

Hör med en installatör eller återförsäljare om du är osäker på vilken slags värmekälla som skulle passa bäst utifrån dina förhållanden.

Målare – efterfrågan och tillgång

Målare – efterfrågan och tillgång

Det har onekligen blivit allt mer vanligt att privatpersoner lejer bort måleriarbeten till en målare. Det gäller både fasadmålningar och färgsättning inomhus. Kanske beror det på ROT-avdraget eller helt enkelt bara på att det är väldigt bekvämt och tidsbesparande. Yrkesgruppen tillhör en av dom billigare hantverkarna att anlita och även för den som behöver anlita en målare i Stockholm ligger priset på en bra nivå jämfört med hur det ser ut bland andra typer av hantverkare.

Stor efterfrågan

Målare är efterfrågade överallt för olika typer av jobb. Både företag och privatpersoner utnyttjar tjänsterna som finns att tillgå flitigt och efterfrågan ser relativt jämn ut i hela landet. Givetvis kan man behöva vänta något längre om man letar efter en målare i Stockholm då det är naturligt att städer med högre befolkning också har en större efterfrågan. Oftast finns det dock någon som är ledig för den typ av hjälp man önskar och väntetiderna är sällan extremt långa.

Balans i branschen

Sett till efterfrågan och tillgång ser det ut att vara en bra balans i branschen. Det råder ingen direkt brist samtidigt som det inte finns på tok för många verksamma. Vill man till exempel arbeta som målare i Stockholm finns det alltid något företag som behöver utöka sina anställda, även om möjligheterna kanske inte växer på träd. Det är dock inte omöjligt att hitta ett jobb för den som har utbildat sig.

Vill man vara mer självständig istället för att vara anställd kan man alltid starta en egen firma. Även om konkurrensen är ganska hård på många platser i landet så finns möjligheter att skaffa sig ett gott rykte genom att erbjuda något som andra inte har. När man skaffat sig några kunder är chansen stor att det sedan rullar på i lagom takt.

Helhetslösningar – Exempel från Malarestockholm.nu

Malarestockholm.nu är ett företag som inte bara erbjuder sig att utföra måleriarbeten, utan även renoveringar, byggprojekt och elarbeten. Letar man efter någon som kan erbjuda en helhetslösning när man ska renovera ett helt rum kan det kännas tryggt att anlita ett företag som sköter allt från början till slut. Även om man bara behöver hjälp med mindre projekt, så som att måla om en fönsterkarm eller tapetsera en fondvägg kan malarestockholm.nu erbjuda det också.

Underhåll din fiskbensparkett

Underhåll din fiskbensparkett

Trägolv blir vackrare med åren, brukar man säga. Sanningen är det dock att det i mycket hög grad beror på hur väl man tar hand om det. En annan faktor är vilket träslag man väljer. Vissa anser till exempel att ek åldras vackrare än till exempel furu och ask – men kring det finns det olika åsikter, givetvis.

Har du en fiskbensparkett är det kanske främst av estetiska skäl. Många anser helt enkelt att mönstret är fint att titta på. Desto viktigare är det då att hand om golvet så att det ser bra ut, och så att det fyller sin estetiska funktion.

Vårda regelbundet

Viktigt vid vård av fiskbensparkett och trägolv överlag är att man inte låter det gå för långt mellan tillfällena. Det krävs regelbunden golvvård för att det ska hålla sig fint över tid. Desto mer regelbundet bör du städa och underhålla om du har husdjur hemma. För den som har till exempel hund är det nästintill omöjligt att undvika att få in grus och sand på golvet – inte minst under hösten och vintern.

Om du har behandlat ditt parkettgolv med lack är det bra att känna till att gruskorn kan repa ganska lätt. Det optimala är att stoppa smutsen i entrén, innan det kan nå din fiskbensparkett. En bra avtorkningsmatta kan göra susen, även om man kanske inte får bort precis allting.

Golvslipningar

Med jämna mellanrum kan en golvslipning behövas. Du kan antingen göra det själv, eller manliga en firma som kan göra det. De har erfarenhet, och många av dem lämnar dessutom en garanti (till exempel som https://parkettspecialisten.se/ gör). Tänk på att ett golv inte kan slipas hur många gånger som helst – men troligtvis är det inget som du behöver oroa dig för.

Bäst att förebygga

Det bästa du kan göra är att förebygga smuts och repor. Som nämnt ovan kan du ha en bra avtorkningsmattan i entrén, till exempel. Något annat att överväga är vilken ytbehandling du ska ha. Många gillar behandlingar med olja eftersom det framhäver träets egenskaper – det ser bra ut, helt enkelt. Om du väljer en hård lack kommer du däremot att behöva vara mindre försiktig och inte utföra lika mycket underhåll. Lacket bildar nämligen en vattenavvisande yta som göra att din fiskbensparkett blir betydligt mindre känslig för fläckar och smuts.

Fyra tips för en finare fasadmålning – grundarbetet

Fyra tips för en finare fasadmålning – grundarbetet

Målare i Stockholm och andra delar av landet har delat med sig av olika tips på nätet. Vi har tittat på vad de säger – och sammanställt några av tipsen här. För att få en lika fin fasad som grannen är det viktigt med gott förarbete, precis som med all annan målning. Vidare behöver man ta hänsyn till vilken färg som används och fasadens position. Läs mer nedan och därefter rekommenderas ett besök till www.målarenstockholm.se.

Gör en noggrann rengöring

En målare i Stockholm (eller snarare handlare) skriver om hur smutsiga fönstren kan bli när man inte har tvättat dem på ett tag. De poängterar att samma smuts som fastnar på fönsterrutorna också fastnar på fasaden. Av förklarliga skäl tvättar man kanske inte fasaden lika ofta som tvättar fönsterrutorna – så för många krävs en gedigen rengöring innan målningen kan sätta igång.

En bra början är att kontrollera om mögel eller alger har börjat växa. I sådana fall krävs ett särskilt medel som du applicerar på de drabbade områdena. Använd sedan en tvättborste som fästs på trädgårdsslangen. Högtryckstvätt bör undvikas.

Ha klimatet i åtanke

En annan målare i Stockholm skriver på sin hemsida att det svenska klimatet är hårt och kyligt större delen av året. Hårt väder och kyla påverkar givetvis fasaderna negativt – det sliter, helt enkelt. Såväl regn och snö som blåst och strålande solsken gör att husets yttre tar stryk.

När man väljer färg är det bra att ha klimatet i åtanke. För att förebygga behovet av en ommålning är det dock bäst att ta hand om och underhålla fasaden på rätt sätt, skriver denna målare i Stockholm. Det gör att behovet av upprustning minskar rejält. Väl vid ommålning understryker de att underarbetet är betydande.

Slarva inte med skrapningen

Samma målare i Stockholm menar att man inte bör slarva med skrapningen. Du behöver inte skrapa onödigt mycket – men det får inte bli för lite. En fasad som är dåligt skrapat kommer innebära att färgen inte fäster lika bra sedan. Det är alltså bara färgen som flagnar eller som sitter löst som behöver skrapas bort. All annan färg behöver du inte tänka på i det här skedet.

Bra att känna till är att den här delen av jobbet kan vara ganska tuff. Sätt små mål och ta en del av väggen i taget.

Utbilda dig till rörmokare i Stockholm

Utbilda dig till rörmokare i Stockholm

För den som vill utbilda sig till rörmokare i Stockholm finns många möjligheter. Efter avslutad utbildning finns även goda chanser till jobb och yrket har en säker framtid. Vill man så kan man utbilda sig redan på gymnasiet eller via Komvux men vill man byta bana senare i livet finns även andra möjligheter att skaffa sig en utbildning för att kunna arbeta i branschen.

Gymnasieprogram

För den som tidigt i livet bestämt sig för att utbilda sig till rörmokare finns möjlighet redan när det är dags att söka gymnasium. Flertalet skolor i Stockholm erbjuder VVS- och fastighetsprogram, som dessutom med stor sannolikhet kommer leda till jobb direkt efter skolan.

Är man skoltrött efter grundskolan är det ett bra program att välja, just tack vare att det innefattar många delar med praktiskt arbete redan under skoltiden. När man sedan har jobbat i två år kan man genomföra en yrkesexamen och titulera sig som diplomerad VVS-montör, vilket motsvarar samma sak för vad som tidigare kallats rörmokare.

Komvux

Har man inte tidigare avslutat en gymnasieutbildning finns möjlighet utbilda sig till rörmokare via kommunal vuxenutbildning. Utbildningsperioden varar i 64 veckor innan man är färdig, och är upplagd med både teoretiska och praktiska övningar. Precis som med gymnasieprogrammet har man goda chanser till jobb så snart man gått ut med godkända betyg. För att ansöka till utbildning via Komvux krävs att man har avslutat grundskola eller motsvarande.

Via företag

Vissa företag inom branschen erbjuder själva att utbilda sina anställda med interna utbildningar, men det brukar även finnas möjlighet att gå som lärling för att lära sig yrket. Bor man i Stockholm och vill arbeta som rörmokare är det enklast att själv kontakta olika företag i staden för att fråga om det finns möjlighet till lärlingsplats.

Lärlingstiden varar olika länge men en fördel med den här utbildningsformen är att man får lön under tiden. Speciellt för detta är även att man måste göra en anmälan till VVS-branschens yrkesnämnd innan man kan börja.

Oavsett vilken utbildningsform man väljer kommer man ha en säker framtid eftersom det alltid finns en efterfrågan på duktiga hantverkare inom området. Jobbet är varierande och mestadels praktiskt, och man kommer i kontakt med många människor i form av både kunder och andra hantverkare.

Hur varmt ska det vara i en bastu?

Hur varmt som man önskar ha det i en bastu varierar självklart från person till person. Men det är även avgörande utifrån vad för slags bastu man har. Med exempelvis hög luftfuktighet kommer bastun att upplevas varmare än vad temperaturen visar. Därmed gäller även det motsatta. Generellt finns ingen gräns för hur varmt eller ”kallt” det kan vara i en bastu. Det är däremot ytterst få som bastar med en temperatur under 50 grader. Enligt vissa är den vanligaste nivån på 70 – 90 grader. Det är vad man hittar i badhus och andra platser som erbjuder bastubad. I detta fall är däremot luftfuktigheten mycket låg. Det handlar bara om några procents luftfuktighet i dessa modeller som klassas som ”torrbastu”.

Har man däremot en luftfuktighet upp mot 30% sänks generellt temperaturen ner mot ca 50 – 70 %. De som bastar kommer uppleva samma ”värme” som ovan men luftfuktigheten gör att kroppen känner av värmen mer vilket därmed gör att själva temperaturen kan vara lägre. Det kan exempelvis jämföra med ångbastu där luftfuktigheten närmar sig 100%. Ånga pumpas ut i bastun vilket innebär att man inte behöver ha högre än 40 – 50 graders värme. Detta är en bastuform som blir allt mer populär och detta inte minst i spa och lite mer exklusivare anläggningar. En bastuform som just har 40 – 50 grader är den turkiska badformen Hamam. Det kan förenklat jämföras med en mix av bad och ångbastu. Här hålls en hög luftfuktighet i stort sett i hela badhuset.

En mix mellan luftfuktighet och temperatur

Det är alltså temperaturen i förhållande till luftfuktigheten som avgör hur varmt vi upplever det vara i en bastu. Att enbart titta på temperaturen blir alltså missvisande och något som inte kan jämföras. Ska det ske en rättvis jämförelse måste man ställa detta mot luftfuktigheten. Många har temperaturmätare men inte luftfuktighetsmätare i sin bastu men genom att installera de bägge kan man lättare hitta den mix mellan temperatur och fuktighet som man trivs med bäst. Är det torrbastu som lockar med hög temperatur? Eller kanske en ångbastu med varm ånga som ger den varma och sköna känslan.